Programul Bazinul Marii Negre: au fost aprobate primele 23 de proiecte

Vineri, 2 Februarie 2018

23 de proiecte în valoare de 18.630.289,97 euro (finan╚Ťare ENI) au fost aprobate la cel mai recent Comitet Comun de Monitorizare (CCM) al Programului Opera┼úional Comun “Bazinul M─ârii Negre 2014-2020” (BMN). Proiectele vizeaz─â investi╚Ťii pentru îmbun─ât─â┼úirea nivelului de trai în localit─â╚Ťile din Bazinul M─ârii Negre, prin promovarea afacerilor ┼či a antreprenoriatului, prin promovarea unei politici de mediu coordonate ┼či reducerea, prin ac┼úiuni comune, a de┼čeurilor maritime.

Cea de-a doua reuniune a Comitetului s-a desf─â╚Öurat la Bucure┼čti, pe 30 ianuarie 2018. În cadrul reuniunii, CCM a aprobat rezultatele evalu─ârii tehnice ╚Öi financiare a aplica╚Ťiilor depuse în cadrul primului apel de propuneri de proiecte lansat în cadrul Programului.

La reuniune au participat membrii Comitetului, din cele opt state participante în program (Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia ╚Öi Ucraina), al─âturi de reprezentan╚Ťi ai Autorit─â┼úii de Management, Comisiei Europene, Autorit─â┼úii de Audit din cadrul Cur┼úii de Conturi, exper╚Ťi TESIM – Suport Tehnic pentru Implementarea ╚Öi Managementul Programelor ENI CBC ╚Öi echipa Secretariatului Tehnic Comun.

Programul Opera┼úional Comun „Bazinul M─ârii Negre 2014-2020”, gestionat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP), este finan┼úat de Uniunea European─â prin Instrumentul European de Vecin─âtate (ENI) ┼či co-finan┼úat de statele participante în program.

Suportul financiar oferit programului de Comisia European─â este de 49 milioane euro. Bugetul total (incluzând cofinan┼úarea statelor participante) este de 54 milioane euro.

Mai multe informa┼úii despre Programul Opera┼úional Comun „Bazinul M─ârii Negre 2014-2020” sunt disponibile pe pagina de internet destinat─â programului.

* * *

MDRAP gestioneaz─â, în perioada de programare 2014-2020, în calitate de autoritate de management sau de autoritate na┼úional─â, 12 programe de cooperare teritorial─â european─â. Programele presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate ┼či administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:

cu regiuni din statele vecine, în cadrul cooper─ârii transfrontaliere - prin care se finan╚Ťeaz─â proiecte de accesibilitate (transport ┼či tehnologia informa┼úiei), mediu ┼či prevenirea riscurilor, dezvoltare economic─â ┼či social─â ┼či ac┼úiuni „people to people”; cu regiunile dintr-un anumit spa┼úiu geografic, în cadrul cooper─ârii transna┼úionale - prin care se finan╚Ťeaz─â ac┼úiuni ┼či dezvoltarea de re┼úele care s─â duc─â la dezvoltare teritorial─â integrat─â în domenii precum: inova┼úia, mediul, accesibilitatea ╚Öi dezvoltarea urban─â; cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, în cadrul cooper─ârii interregionale – cooperarea între autorit─â┼úile publice pe probleme de interes comun, prin transfer de experien┼ú─â ┼či bune practici între regiunile UE, prin constituirea de re┼úele între ora┼čele ┼či între cercet─âtorii din UE.