Modificari privind furnizarea si utilizarea energiei termice

Miercuri, 16 Mai 2018

Guvernul a aprobat, în ┼čedin┼úa de ast─âzi, o hot─ârâre pentru modificarea articolului 117 al Regulamentului pentru furnizarea ┼či utilizarea energiei termice, aprobat prin HG nr. 425/1994.

Acest Regulament stabile┼čte raporturile-cadru dintre produc─âtorii, distribuitorii, consumatorii ┼či subconsumatorii de energie termic─â din sistemele de alimentare centralizat─â ┼či prevede condi┼úiile generale de furnizare ┼či utilizare a acesteia în centrale electrice de termoficare, în centrale termice sau în instala┼úii de valorificare a resurselor energetice refolosibile.

Art. 117 reglementeaz─â condi┼úiile, din punctul de vedere al temperaturilor aerului exterior, care trebuie îndeplinite pentru pornirea ┼či oprirea furniz─ârii energiei termice, pentru înc─âlzirea locuin┼úelor prin sisteme de alimentare centralizat─â.

Astfel, prin modificarea prevederilor acestui articol, se reduce intervalul orar pentru care este determinat─â valoarea medie a temperaturii aerului, de la intervalul orar 18.00 - 6.00, la intervalul orar 20.00 - 6.00. R─âmâne, îns─â, valabil─â în continuare prevederea potrivit c─âreia furnizarea energiei termice are loc dup─â înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, a unor valori medii ale temperaturii mai mici de +10°C, iar sistarea înc─âlzirii se face dup─â 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior dep─â┼če┼čte +10°C.

Modificarea a fost necesar─â ca urmare a schimb─ârilor climatice înregistrate în ultimele dou─â decenii ┼či a confrunt─ârii cu fenomene meteorologice extreme care se instaleaz─â într-un timp foarte scurt, precum ┼či ca urmare a solicit─ârilor formulate de consumatori, care au reclamat faptul c─â pornirea, respectiv sistarea înc─âlzirii se realizeaz─â în perioade inadecvate, confortul termic din locuin┼úe nefiind asigurat.