Ministrul delegat Rovana Plumb, la Iasi pentru cea mai importanta investitie de infrastructura rutiera din fonduri europene, din Moldova

Luni, 4 Septembrie 2017

Doamna Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, este prezent─â la Ia╚Öi pentru semnarea contractului de finan╚Ťare ce vizeaz─â cea mai mare investi╚Ťie privind modernizarea infrastructurii rutiere din jude╚Ťele Ia╚Öi ╚Öi Suceava “Axa rutier─â strategic─â 1 Ia╚Öi - Suceava”, finan╚Ťat în actuala perioad─â de programare, prin Programul Opera╚Ťional Regional (POR).

A╚Öadar, cel mai vast plan de infrastructur─â rutier─â al Consiliului Jude╚Ťean Ia╚Öi, finan╚Ťat din fonduri nerambursabile, înseamn─â alocarea a aproape 73 mil. euro, din care 58 mil. fonduri europene ╚Öi aprox. 9 mil euro de la bugetul de stat. Suma pe care trebuie s─â o asigure solicitan╚Ťii este de 6 mil. euro (reprezentând 2% din valoarea cheltuielilor eligibile ╚Öi neeligibile).

Proiectul, implementat în parteneriat cu jude╚Ťul Suceava, prevede reabilitarea a aproape 170 km de drum de pe teritoriul celor dou─â jude╚Ťe, din care 92 km în jude╚Ťul Ia╚Öi.

Dup─â finalizarea investi╚Ťiei, 22 de comune ╚Öi ora╚Öe din judetele Ia╚Öi ╚Öi Suceava vor fi conectate la re╚Ťeaua trans-european─â de transport (TEN-T). Comunele ie╚Öene care vor beneficia de noul proiect sunt: Rediu, Movileni, Gropni╚Ťa, Coarnele C─âprei, Cotnari, Focuri, Belce╚Öti, Cepleni╚Ťa, Scobin╚Ťi, Lespezi ╚Öi Sire╚Ťel. În jude╚Ťul Suceava, axa rutier─â va traversa comunele Ipote╚Öti, Bosanci, Ude╚Öti, Stroie╚Öti, D─ârm─âne╚Öti, Todire╚Öti, Moara ╚Öi ╚ścheia, ora╚Öele Dolhasca ╚Öi Liteni dar ╚Öi municipiul Suceava. Concret, 788.547 locuitori vor beneficia, indirect, la final de proiect, de drumuri reabilitate prin acest proiect finan╚Ťat din fonduri europene.

"M─â aflu ast─âzi la Ia╚Öi pentru a finaliza semnarea celui mai relevant proiect de infrastructur─â rutier─â, care va schimba via╚Ťa a zeci de mii de oameni din aceast─â minunat─â regiune a ╚Ť─ârii. Dar am ales s─â fiu prezent─â în Moldova în mod special pentru a transmite un mesaj de încurajare autorit─â╚Ťilor locale s─â acceseze bani europeni. Avem la dispozi╚Ťie 23 miliarde euro pân─â în 2023 pentru a dezvolta România ╚Öi cont─âm pe dumneavoastr─â s─â îi cheltui╚Ťi, s─â propune╚Ťi proiecte pe care s─â le putem finan╚Ťa", a afirmat doamna Rovana Plumb.

Maricel Popa, pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Ia╚Öi, a remarcat c─â Semnarea acestui contract este un moment istoric. Le mul╚Ťumesc primarilor din regiune pentru tot sprijinul acordat pe parcursul dezvolt─ârii acestui proiect, cel mai mare din regiunea Moldovei ╚Öi care rezolv─â o problem─â important─â atât pentru zeci de mii de locuitori din zon─â cât ╚Öi pentru cei care vor tranzita acest drum de 170 de km.

Totodat─â, ministrul Rovana Plumb i-a întâlnit pe primarii din jude╚Ťele Ia╚Öi ╚Öi Suceava pentru a identifica solu╚Ťii la problemele întâmpinate de ace╚Ötia în accesarea banilor europeni. Cu acest prilej, a amintit c─â aproximativ 70% din fondurile alocate în actuala perioad─â de programare sunt destina╚Ťi proiectelor autorit─â╚Ťilor publice. Dând ca exemplu de bun─â practic─â reabilitarea din fonduri europene a m─ân─âstirilor din zona Moldovei, doamna Plumb a f─âcut apel s─â fie depuse proiecte în cadrul apelurilor deschise în acest moment, fapt care va contribui la dezvoltarea regiunii ╚Öi la atingerea obiectivelor asumate prin programul de guvernare.

Despre proiect:

Proiectul “Regiunea Nord-Est-Axa Rutier─â Strategic─â 1 Ia╚Öi-Suceava” a fost depus în cadrul Programului Opera╚Ťional Regional 2014-2020 Axa prioritar─â 6 - Îmbun─ât─â╚Ťirea infrastructurii rutiere de importan╚Ť─â regional─â, Prioritatea de investi╚Ťii 6.1 – Stimularea mobilit─â╚Ťii regionale prin conectarea nodurilor secundare ╚Öi ter╚Ťiare la infrastructura TEN-T.