Intrevederea viceprim-ministrului Sevil Shhaideh cu ambasadorul Republicii Federale Germania, E.S. Cord Meier-Klodt

Marti, 22 August 2017

I Galerie foto I

Doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene, a primit ast─âzi, 22 august a.c., vizita E.S. Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania.

În cadrul întâlnirii, viceprim-ministrul Shhaideh a ar─âtat c─â rela┼úia cu Germania este de importan┼ú─â strategic─â pentru România ╚Öi c─â aprofundarea dialogului ┼či a cooper─ârii dintre cele dou─â ╚Ť─âri constituie o prioritate pentru noi. Ministrul dezvolt─ârii ╚Öi-a manifestat disponibilitatea pentru sus┼úinerea reciproc─â pe teme de interes, atât în cadrul UE, cât ┼či în plan regional ┼či interna┼úional. Cooperarea între cele dou─â ╚Ť─âri are la baz─â preocuparea constant─â de a men╚Ťine o rela┼úie cât mai pragmatic─â ┼či func┼úional─â, pe toate planurile, bazat─â pe încredere reciproc─â ┼či predictibilitate.

Ambasadorul Meier-Klodt ┼či-a exprimat mul┼úumirea fa┼ú─â de excelentele rela┼úii bilaterale ┼či de pozi┼úia Germaniei ca partenerul comercial num─ârul 1 al României. Domnia sa ╚Öi-a manifestat interesul în domenii strategice de cooperare, în special infrastructura, educa┼úia ╚Öi formarea profesional─â, domenii care pot oferi oportunit─â┼úi economice regiunilor mai pu┼úin dezvoltate ale României ┼či le pot face mai atractive pentru investi┼úii. Ambasadorul Meier-Klodt ┼či-a manifestat întreaga disponibilitate de a-╚Öi concentra eforturile în special c─âtre astfel de obiective strategice.

* * *

Anul 2017 are o înc─ârc─âtur─â simbolic─â aparte pentru rela╚Ťia româno-german─â – pe 21 aprilie s-au împlinit 25 de ani de la semnarea Tratatului bilateral privind cooperarea prieteneasc─â ┼či parteneriatul în Europa. De asemenea, tot anul acesta s─ârb─âtorim 50 de ani de la re-stabilirea rela┼úiilor diplomatice dintre România ┼či Germania, precum ╚Öi 10 ani de la aderarea României la Uniunea European─â.

Cooperare economic─â

(sursa: www.mae.ro)

Germania este primul partener comercial al României, cu care se deruleaz─â 1/5 din volumul comer╚Ťului exterior al României. De asemenea, Germania este al treilea investitor în economia româneasc─â, cu 4,557 mld. euro, respectiv 11,5% din totalul investi╚Ťiilor. Pe parcursul ultimilor 5 ani se men╚Ťine trendul ascendent al schimburilor comerciale bilaterale, cu o medie de cre╚Ötere de circa 10-11%/an, în privin╚Ťa exporturilor române╚Öti realizându-se cre╚Öteri medii anuale similare (10-11% /an).