Investitii MDRAP: 600 de microbuze scolare livrate in acest an si noi proiecte de infrastructura educationala finantate

Luni, 10 Martie 2014

| Galerie fotoDiscursul vicepremierului Liviu Dragnea |

Începând de miercuri, 12 martie, se pot depune noi cereri de finan╚Ťare nerambursabil─â pentru proiecte care vizeaz─â infrastructura educa╚Ťional─â, iar în luna iunie va începe livrarea celor 600 de microbuze achizi╚Ťionate de MDRAP pentru ╚Öcoli, existând inten╚Ťia aloc─ârii de sume pentru înc─â 400 de microbuze.

Anun╚Ťurile au fost f─âcute ast─âzi, în conferin╚Ťa de pres─â comun─â sus╚Ťinut─â la sediul MDRAP de prim-ministrul Victor Ponta, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice, ╚Öi Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru înv─â╚Ť─âmânt superior, cercetare ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi dezvoltare tehnologic─â.

„Am semnat ast─âzi contractul de livrare pentru 600 de microbuze ┼čcolare. Procedura a fost demarat─â în septembrie anul trecut. Au fost contesta┼úii ╚Öi le-am câ╚Ötigat, definitiv ┼či irevocabil. Undeva, la începutul lunii iunie, încep s─â vin─â primele microbuze. Vor fi livrate minimum 40 de microbuze pe zi.”, a declarat Liviu Dragnea.

Este vorba de microbuze cu o capacitate de 16+1 locuri, achizi╚Ťionate la o valoare unitar─â de circa 26.784 euro (cu TVA inclus), fondurile fiind asigurate din vânzarea de certificate verzi, conform OG 12/2013. Microbuzele vor fi repartizate în jude┼úe prin ordinul comun semnat de ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice ╚Öi de ministrul delegat pentru înv─â╚Ť─âmânt superior, cercetare ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi dezvoltare tehnologic─â, în baza analizei solicit─ârilor depuse. Necesarul estimat anul trecut pentru a acoperi toate solicit─ârile din teritoriu era de circa 1.000 de microbuze, situa╚Ťie prezentat─â premierului de cei doi mini╚Ötri.

”Sunt sensibil la solicit─ârile celor doi mini┼čtri ┼či evident c─â putem s─â aloc─âm, în perioada imediat urm─âtoare, din aceea┼či resurs─â, fondurile pentru înc─â 400 de microbuze, în a┼ča fel încât s─â rezolv─âm în mare parte solicit─ârile venite din teritoriu.”, a spus Victor Ponta.

Referitor la al doilea anun╚Ť f─âcut ast─âzi, ca urmare a supliment─ârii fondurilor europene nerambursabile destinate infrastructurii educa╚Ťionale, în perioada 12 martie – 16 mai vor putea fi depuse noi cereri de finan╚Ťare prin Programul Opera╚Ťional Regional 2007-2013 (POR), Axa 3, Domeniul Major de interven╚Ťie 3.4 „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea ┼či echiparea infrastructurii educa┼úionale preuniversitare, universitare ┼či a infrastructurii pentru formare profesional─â continu─â”.

Noul apel de proiecte lansat ast─âzi are o co-finan╚Ťare din Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FEDR) în valoare de 150 de milioane de euro, cu posibilitatea supliment─ârii pân─â la 200 de milioane de euro ╚Öi vizeaz─â finalizarea investi╚Ťiilor începute din alte surse de finan╚Ťare ╚Öi care, în prezent, stagneaz─â din lips─â de fonduri.

”Este vorba de realocarea sumei de 240 de milioane de euro din POS de Transport ┼či POS de Mediu, din care aproximativ 200 de milioane de euro vor fi repartizate pentru continuarea ┼či finalizarea investi┼úiilor la ┼čcoli, iar 40 de milioane de euro pentru continuarea investi┼úiilor la o serie de spitale", a precizat Liviu Dragnea. Realocarea, prin care bugetul DMI 3.4 a crescut cu peste 65%, de la 242 de milioane de euro (alocare ini╚Ťial─â) la 379 de milioane de euro, cu posibilitatea de a ajunge la 429 de milioane de euro, a fost decis─â la sfâr╚Öitul anului trecut.

”Începând de miercuri, 12 martie, autorit─â┼úile locale pot depune proiecte. Vor fi 30 de zile (prima etap─â) în care vom evalua aici, la minister, procedurile de achizi┼úie folosite la investi┼úiile respective, pentru a nu exista niciun risc ca, ulterior, la vreun control, s─â apar─â posibilitatea nedorit─â a unor corec┼úii financiare. Toate proiectele care vor trece de acest filtru vor intra în etapa doi - vor aduce toate documentele ┼či vom semna contractele pentru finan┼úare. O alt─â condi┼úie obligatorie o reprezint─â finalizarea investi┼úiilor pân─â la 31 decembrie 2015.”, a mai ad─âugat ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice.

”Felicit─âri MDRAP care a reu┼čit ┼či a organizat toate procedurile acestea complexe al─âturi de celelalte ministere, cu inevitabilele sup─âr─âri. Imporatant este c─â, din septembrie, elevii care merg în 500 de ┼čcoli renovate, elevii care merg cu 600 plus 400 microbuze noi, ┼či, mai ales p─ârin┼úii lor, vor sim┼úi c─â munca ┼či efortul pe care le-au f─âcut anul trecut se reflect─â în ceva concret ┼či palpabil. Din punctul meu de vedere, asemenea proiecte trebuie dezvoltate în continuare ┼či cred c─â o gândire mai modern─â, mai european─â, a modului în care folosim banii, a modului în care investim în s─ân─âtate ┼či educa┼úie, cu sprijinul autorit─â┼úilor locale, este solu┼úia pe termen mediu ┼či lung.”, a spus prim-ministrul Victor Ponta, în încheierea conferin╚Ťei.

Detalii cu privire la beneficiarii eligibili ╚Öi activit─â┼úile eligibile orientative în cadrul proiectului sunt disponibile în Ghidul solicitantului, la link http://www.inforegio.ro/ro/axa-3.html.

* * *

Programul Opera╚Ťional Regional 2007-2013 este gestionat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice ╚Öi are o alocare FEDR de circa 3,96 de miliarde de euro, din care 3,72 de miliarde de euro reprezint─â alocarea ini╚Ťial─â, iar 240 de milioane de euro – realocarea de la alte programe opera╚Ťionale.

În perioada mai 2012 – decembrie 2013, Comisia European─â a rambursat României, în cadrul POR, 1,12 miliarde euro FEDR (reprezentând un grad de absorb╚Ťie de 47,76 %), comparativ cu 0,65 miliarde euro FEDR rambursate în perioada ianuarie 2007-mai 2012 (echivalentul unui grad de absorb╚Ťie de 17,6%).