Apeluri de 20 milioane euro lansate pentru cooperarea transfrontaliera Romania-Serbia

Marti, 28 Noiembrie 2017

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE), în calitate de Autoritate de Management, a lansat cel de-al doilea apel de proiecte din cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia.

Cererea de proiecte lansat─â ieri la Timi╚Öoara dezvolt─â oportunitatea s─â finan╚Ť─âm proiecte transfrontaliere din care ╚Öi România ╚Öi Serbia s─â aib─â de câ╚Ötigat - în domeniul oportunit─â╚Ťilor de afaceri, al protec╚Ťiei mediului ambient, al ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ╚Öi nu numai - a afirmat Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Cu un buget de aproximativ 20 milioane de euro, acest apel are termen limit─â pentru depunerea proiectelor data de 30 martie 2018. În cadrul s─âu, vor putea primi finan╚Ťare proiecte pe patru axe prioritare, în domenile: promovarea ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ╚Öi serviciilor pentru o cre╚Ötere favorabil─â incluziunii (6,73 mil. euro), protec╚Ťia mediului ╚Öi managementul riscurilor (9,81 mil. euro), mobilitate ┼či accesibilitate sustenabile (2 mil. euro), atractivitate pentru turism sustenabil (1,72 mil. euro) ╚Ö.a. Finan┼úarea va fi asigurat─â prin Instrumentul de Asisten┼ú─â pentru Preaderare IPA II (maxim 85%), contribu┼úia na┼úional─â de la bugetul statului român (13%) ╚Öi contribu┼úia proprie a beneficiarilor români (minim 2%) ╚Öi/ sau a beneficiarilor sârbi (minim 15%). Depunerea proiectelor se va face exclusiv electronic, prin accesarea portalului e-MS, iar Ghidul aplicantului poate fi consultat pe site-ul programului.

Despre Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia

Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia face parte dintre cele 12 programe de cooperare teritorial─â european─â gestionate de MDRAPFE în perioada de programare 2014-2020. Acesta continu─â finan╚Ťarea proiectelor de cooperare transfrontalier─â în zona de grani╚Ť─â româno-sârb─â pentru perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Instrumentului de Asisten╚Ť─â pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene ╚Öi al guvernelor celor dou─â state.

Bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro reprezint─â finan╚Ťare nerambursabil─â din fondurile Uniunii Europene. Aria eligibil─â a Programului este constituit─â din jude╚Ťele Timi╚Ö, Cara╚Ö Severin ╚Öi Mehedin╚Ťi (din România) ╚Öi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Ju┼żno Banatski, Brani─Źevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

România (prin Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene) îndepline╚Öte rolul de Autoritate de Management, Autoritatea Na╚Ťional─â fiind stabilit─â în cadrul Ministerului Integr─ârii Europene din Serbia, iar Secretariatul Comun este organizat la Timi┼čoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â Timi┼čoara. Auditul la nivelul Programului este realizat de c─âtre Autoritatea de Audit de pe lâng─â Curtea de Conturi din România, iar atribu╚Ťiile de certificare vor fi îndeplinite de c─âtre Autoritatea de Management.

Poten╚Ťialii beneficiari, precum ╚Öi to╚Ťi cei interesa╚Ťi de cooperarea transfrontalier─â româno-sârb─â în cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România - Serbia pot ob╚Ťine mai multe informa╚Ťii accesând sec╚Ťiunea 2014-2020 din cadrul site-urilor: www.brct-timisoara.ro ╚Öi www.romania-serbia.net.