Ziua Europei - Mesajul viceprim-ministrului Paul Stanescu

Miercuri, 9 Mai 2018

S─ârb─âtorirea Zilei Europei reprezint─â, în fiecare an, un moment de bilan╚Ť, dar ╚Öi de reflec╚Ťie, atât pentru România, cât ╚Öi pentru Uniunea European─â, care se afl─â acum într-un amplu proces de dezbatere public─â privind viitorul ei în noua formul─â, cu 27 de state membre.

România a fost integrat─â în Uniunea European─â pe 1 ianuarie 2007, dar procesul de aderare a început efectiv în 1993, odat─â cu semnarea, la 1 februarie, a Acordului de asociere între Comunit─â╚Ťile Europene ╚Öi statele membre, pe de o parte, ╚Öi România, pe de alt─â parte. Acest acord recuno╚Ötea obiectivul ╚Ť─ârii de a deveni membru al Uniunii ╚Öi prevedea asisten╚Ť─â financiar─â ╚Öi tehnic─â din partea acesteia.

Privind în urm─â, putem spune c─â Uniunea European─â ne-a schimbat via╚Ťa în bine: în ace┼čti 11 ani am dat dovad─â de unitate, curaj, sprijin reciproc ┼či de convingerea c─â ne putem croi viitorul împreun─â. Pentru c─â Europa este un loc care se remarc─â prin libertatea ╚Öi stabilitatea oferite cet─â╚Ťenilor s─âi, prin solidaritatea oferit─â celor care au nevoie de sprijin ╚Öi prin consecven╚Ťa cu care î╚Öi cultiv─â valorile ╚Öi patrimoniul cultural comun, într-o lume plin─â de divergen╚Ťe ╚Öi diviziuni.

Beneficiile integr─ârii noastre în Uniune sunt multe ┼či evidente: în calitate de cet─â┼úeni ai Uniunii Europene, tinerii pot studia în str─âin─âtate, se bucur─â de avantajele libert─â┼úii de circula┼úie ┼či se se formeaz─â în spirit european. Avem acces la o pia┼ú─â a muncii mult mai vast─â ╚Öi mai divers─â, unde cresc ┼čansele de a g─âsi un loc de munc─â.

Pe de alt─â parte, asocierea României la Uniunea European─â a însemnat, pe plan economic, integrarea într-o zon─â de liber schimb, cooperare economic─â ┼či financiar─â, iar pe plan politic, asigurarea unui cadru institu┼úional pentru realizarea unui dialog permanent. România este reprezentat─â în toate institu╚Ťiile europene, la toate nivelurile, ╚Öi beneficiem de toate drepturile conferite de cet─â╚Ťenia european─â. Limba român─â este una dintre limbile oficiale ale UE, toate documentele comunitare fiind traduse ╚Öi în limba român─â.

Dac─â în anii trecu╚Ťi am lucrat la consolidarea procesului de integrare ╚Öi la adaptarea la cerin╚Ťele necesare utiliz─ârii fondurilor europene alocate, în prezent prioritatea absolut─â a Guvernului este cre┼čterea gradului de absorb┼úie a fondurilor, iar buna colaborare între institu╚Ťiile din sistemul de gestionare a fondurilor ╚Öi beneficiari reprezint─â un obiectiv cheie: este nevoie de un efort comun din partea tuturor factorilor implica┼úi pentru a implementa corect ┼či cu succes fondurile europene. Cele 46 de miliarde de euro din fonduri europene care au intrat în România în primii 11 ani de dup─â aderare au crescut PIB-ul României cu peste 13%.

Pân─â în 2020 am putea primi de la Uniunea European─â 43 de miliarde de euro, pentru perioada 2014-2020. Capitalizarea lec╚Ťiilor înv─â╚Ťate în ace╚Öti 11 ani ╚Öi simplificarea procedurilor sunt esen╚Ťiale, dac─â vrem s─â folosim aceast─â oportunitate ╚Öi s─â ob╚Ťinem un impact semnificativ al investi╚Ťiilor, care s─â r─âspund─â nevoilor de dezvoltare ╚Öi s─â stimuleze poten╚Ťialul na╚Ťional.

A╚Öa cum a prev─âzut Robert Schuman în viziunea sa despre Europa, drumul împreun─â al popoarelor europene a pornit de la realiz─âri concrete, care au creat o solidaritate de fapt. România s-a al─âturat cu entuziasm acestui drum ╚Öi particip─â la construirea unei Uniuni mai puternice, mai unite ╚Öi mai solidare, capabil─â s─â asigure pacea, stabilitatea ╚Öi prosperitatea pe continent ╚Öi s─â-╚Öi consolideze rolul în eforturile globale pentru asigurarea p─âcii ╚Öi a securit─â╚Ťii.

În primul semestru al anului 2019, România va prelua Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului Uniunii Europene într-un moment de mari transform─âri pentru viitorul proiectului european, cele mai importante provoc─âri fiind finalizarea Brexit-ului, preg─âtirea noului cadru financiar multianual, finalul de mandat al Comisiei Europene ╚Öi al Parlamentului European.

Folosesc acest prilej ca s─â urez succes întregii echipe de exper┼úi ┼či responsabili din toate institu┼úiile implicate în eforturile pentru realizarea priorit─â┼úilor acestui mandat!

La mulţi ani, tuturor! La mulţi ani, Europa! La mulţi ani tuturor cetăţenilor europeni!