31 octombrie - Ziua Internationala a Marii Negre

Miercuri, 31 Octombrie 2018

Pe 31 octombrie, este s─ârb─âtorit─â Ziua interna┼úional─â a M─ârii Negre. Red─âm mai jos mesajul viceprim-ministrului Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, cu aceast─â ocazie:

Anivers─âm azi, ca în fiecare an pe 31 octombrie, Ziua interna┼úional─â a M─ârii Negre / International Black Sea Day, care marcheaz─â semnarea, pe 31 octombrie 1996, la Istanbul, a Planului Strategic de Ac╚Ťiune pentru Marea Neagr─â. Este rezultatul mai multor ani de studii, cercet─âri ┼či consult─âri, care au confirmat c─â mediul M─ârii Negre este puternic afectat de reziduurile aduse de râurile din 17 ┼ú─âri, de pescuitul excesiv ┼či de devers─ârile necontrolate de produse petroliere, care au produs dezechilibre ecologice.

România, care a g─âzduit la Bucure┼čti, pe 21 aprilie 1992, semnarea Conven┼úiei privind protec┼úia M─ârii Negre împotriva polu─ârii (cel mai complet set de strategii ┼či m─âsuri pentru salvarea ┼či reabilitarea M─ârii Negre), se num─âr─â între cele ┼čase ┼ú─âri riverane care au agreat acest Plan de Ac╚Ťiune, împreun─â cu Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia ┼či Ucraina.

În virtutea acestui plan, ┼ú─ârile costiere colaboreaz─â pentru reducerea impactului polu─ârii asupra ecosistemului marin, inclusiv prin intermediul Programului Opera┼úional Comun Bazinul M─ârii Negre, activ în România începând din 2007, anul ader─ârii la UE, ╚Öi aflat acum în a doua perioad─â de programare, 2014-2020.

Programul este finan┼úat prin Instrumentul European de Vecin─âtate (ENI) ╚Öi are un buget de 49.038.597 euro din fonduri ENI, la care se adaug─â 8% cofinan┼úare na╚Ťional─â. În România, unde zona eligibil─â este Regiunea de dezvoltare Sud-Est (jud. Br─âila, Buz─âu, Constan╚Ťa, Gala╚Ťi, Tulcea ╚Öi Vrancea), pân─â în prezent au fost semnate 7 contracte cu grant cu o valoare total─â eligibil─â de peste 13,5 milioane de euro, ale c─âror activit─â╚Ťi se concentreaz─â pe promovarea în comun a afacerilor ┼či antreprenoriatului în turism ┼či cultur─â, cre┼čterea oportunit─â┼úilor comerciale transfrontaliere, modernizarea sectorului agricol ┼či a celor conexe, monitorizarea în comun a mediului, con┼čtientizarea privind impactul de┼čeurilor maritime ┼či riverane.

În actuala perioad─â de programare, am avut dou─â apeluri de propuneri de proiecte: primul (31 ianuarie 2017 - 31 mai 2017), în urma c─âruia au fost aprobate 24 de proiecte, iar al doilea (1 octombrie 2018 - 31 ianuarie 2019) este înc─â deschis, iar to╚Ťi cei interesa╚Ťi pot depune proiecte.

Pentru to╚Ťi poten╚Ťialii aplican╚Ťi, în perioada septembrie-decembrie 2018, Autoritatea de Management a Programului Opera╚Ťional Comun Bazinul M─ârii Negre 2014-2020 (în cadrul MDRAP), cu sprijinul Secretariatului Tehnic Comun al Programului ╚Öi al reprezentan╚Ťilor Autorit─â╚Ťilor Na╚Ťionale din fiecare ╚Ťar─â, organizeaz─â o serie de sesiuni de informare. În România, acestea urmeaz─â s─â aib─â loc la Tulcea ╚Öi la Buz─âu (7 - 8 noiembrie 2018).

Ziua interna┼úional─â a M─ârii Negre este un prilej de s─ârb─âtoare pentru noi, cei care locuim ╚Öi tr─âim pe malurile M─ârii Negre, leag─ân de cultur─â ╚Öi civiliza╚Ťie din care ne hr─ânim din timpuri imemoriale, ╚Öi o marc─âm prin activit─â┼úi culturale ╚Öi educative, expozi┼úii, conferin╚Ťe, concursuri, târguri, prin care se urm─âre┼čte con┼čtientizarea impactului polu─ârii ╚Öi adoptarea unui comportament responsabil fa┼ú─â de mediul marin ┼či costier.

╚śi cum primii care trebuie obi╚Önui╚Ťi cu acest tip de comportament sunt copiii, este mai mult decât binevenit─â o plimbare împreun─â cu familia în zonele din apropierea siturilor Natura 2000 din zona marin─â: Delta Dun─ârii, izvoarele sulfuroase de la Mangalia, zona Vama Veche - 2 Mai ╚Öi Capul Tuzla.

La mul┼úi ani ┼či s─â petrece╚Ťi o zi minunat─â!