Precizari privind hidrantii de incendiu

Marti, 9 Ianuarie 2018

În urma informa╚Ťiilor eronate, difuzate în pres─â, privind a╚Öa-zisa obliga╚Ťie a popula╚Ťiei de a echipa gospod─âriile cu hidran╚Ťi împotriva incendiilor, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE) face urm─âtoarele preciz─âri:

MDRAPFE a lansat în consultare public─â proiectul de lege pentru modificarea ╚Öi completarea Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu ap─â ╚Öi canalizare.

Obiectul acestui proiect îl constituie propunerea unor m─âsuri pentru facilitarea interven╚Ťiilor în caz de incendiu. Necesitatea proiectului a pornit de la neregulile constatate pe teren de c─âtre reprezentan╚Ťii Inspectoratului General pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â, respectiv starea de func╚Ťionare necorespunz─âtoare a hidran╚Ťilor sau lipsa acestora în unele zone cu risc de incendiu crescut.

Proiectul nu vizeaz─â obliga╚Ťia ca fiecare gospod─ârie din ╚Ťar─â s─â de╚Ťin─â hidran╚Ťi sau sisteme corespunz─âtoare pentru cazurile de incendiu. Astfel, pentru unit─â╚Ťile administrativ - teritoriale unde exist─â re╚Ťea de alimentare cu ap─â, proiectul prevede obliga╚Ťia asigur─ârii debitului ╚Öi a presiunii necesare func╚Ťion─ârii hidran╚Ťilor. În cazul unit─â╚Ťilor administrativ - teritoriale unde nu exist─â re╚Ťea de alimentare cu ap─â, pentru obiectivele de utilitate public─â protejate la incendiu (unit─â╚Ťi de alimenta╚Ťie public─â, biblioteci, c─âmine culturale etc) este necesar─â asigurarea unei gospod─ârii proprii de incendiu.

Prin gospod─ârie proprie de incendiu, astfel cum este prev─âzut în reglementarea tehnic─â “Normativ privind securitatea la incendiu a construc╚Ťiilor, Partea a II-a - Instala╚Ťii de stingere, indicativ P 118/2-2013”, aprobat─â prin Ordinul ministrului dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice nr. 2463/2013, se în╚Ťelege infrastructura tehnico - edilitar─â ce presupune rezerva de ap─â necesar─â func╚Ťion─ârii sistemului de securitate la incendiu, sistemul de pompare (pompe active, rezervor hidrofor etc.) ╚Öi sistemul de avertizare la incendiu.