Sãrbãtoare si la Bucuresti, de Ziua regiunilor

La începutul lunii octombrie 2008 va avea loc la Bruxelles editia a 6-a a evenimentului OPEN DAYS - Sãptãmâna Europeanã a Regiunilor si Oraselor, organizat de Comitetul Regiunilor si de DG pentru Politica Regionalã din cadrul Comisiei Europene si sprijinit de Presedintia Francezã a UE si de Parlamentul European.

Pe întreg teritoriul Uniunii Europene vor  avea loc numeroase seminarii ce se vor axa pe experiente de primã mânã în implementarea celor 345 de programe de coeziune aferente 2007 - 2013. Nu mai putin de 216 regiuni si orase din 32 de state au semnat ca parteneri pentru cea de-a 6-a editie a OPEN DAYS. Astfel, pe lângã toate aceste evenimente ce se vor desfãsura în Bruxelles, 32 de state vor gãzdui 235 de evenimente locale OPEN DAYS, pe toatã durata lunii octombrie, sub deviza Europa în regiunea mea.

În România se vor desfãsura 9 astfel de evenimente europene sub sigla Open Days, la Slãnic-Moldova (CJ Bacãu), Resita (CJ Caras-Severin), Târgu Jiu (CJ Gorj), Baia Mare (CJ Maramures), Oradea (Zona Metropolitanã Oradea), Tulcea (CJ Tulcea – 3 evenimente), Focsani (CJ Vrancea).

Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor organizeazã un eveniment similar la Bucuresti, din dorinta de a populariza conceptul de dezvoltare regionalã, de a promova potentialul de dezvoltare a celor 8 regiuni din România si de a creste gradul de constientizare a publicului cu privire la Politica regionalã si de coeziune europeanã si la problemele dezvoltãrii regionale durabile.

Vã invitãm, deci, la Bucuresti, luni, 13 octombrie, în Piata Enescu, între orele 12.00-18.00, la „Open Days -  Ziua regiunilor”, unde reprezentantii Agentiilor pentru Dezvoltare Regionalã vã vor prezenta avantajele competitive ale fiecãrei regiuni, oportunitãtile de investitii si proiectele importante derulate sau aflate în desfãsurare. Veti putea admira arta mestesugarilor din fiecare regiune, colecþia de toamnã-iarnã a costumelor tradiþionale si o expozitie de lucrãri de picturã ale copiilor din scolile de artã pe tema “Regiunea mea”. Dezbaterea “Idei si actiuni pentru dezvoltarea regiunilor” va aborda o tematicã generoasã: dezvoltarea durabilã a regiunilor, rãspunsurile regionale la schimbãrile climatice, surse de energie alternativã, coeziunea socialã, dezvoltarea sectorului privat, cooperarea teritorialã si Carta Verde a Coeziunii Teritoriale, care va fi prezentatã la începutul acestei luni de Comisia Europeanã. Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor va prezenta programele cu finantare europeanã si guvernamentalã pe care le gestioneazã, inclusiv programele PHARE cu componentã de mediu iar la standul ”Coltul verde” veti gãsi informatii, exemple de proiecte si publicatii pe problematica mediului, a schimbãrilor climatice si a energiei regenerabile. “Cafeneaua investitorilor” îi asteaptã pe invitatii interesati de programe si proiecte regionale, care vor putea sta de vorbã în toatã tihna, la o cafea si o briosã, cu reprezentantii Agentiilor pentru Dezvoltare Regionalã, ai MDLPL, ai altor institutii participante la eveniment.

Vã asteptãm cu drag,

Echipa “Open Days – Ziua Regiunilor


PROGRAM
12.00 – Deschiderea “Open Days - Ziua regiunilor”
12.30 – 13.00 Deschiderea oficialã a evenimentului: Cuvânt de bun venit – Laszlo BORBELY,   Ministru, Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor
13.00 - 14.00 –  Parada regiunilor – colectia toamnã-iarnã
14.30 - 16.45 –  Workshop: “Idei si acþiuni pentru dezvoltarea regiunilor”
17.30 - 18.00 –  Concert: Ansamblul PILISTERLU, Comunitatea Armânã din România
18.00 -  Închiderea “Open Days - Ziua regiunilor”

Prezentari sustinute in cadrul workshopului Idei si actiuni pentru dezvoltarea regiunilor
Subsectiuni