Agenda minister

Vineri, 14 Iunie 2019

Viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu participa la reuniunea informala a ministrilor responsabili cu dezvoltarea urbana (Palatul Parlamentului)
 

Lansarea Conceptului Strategic de Dezvoltare Teritoriala Romania 2030
11 noiembrie 2008, 11:00 – 14:30

Biblioteca Academiei Romane, Bucuresti, Calea Victoriei nr. 125

La nivelul Uniunii Europene, politicile sectoriale tin tot mai mult seama de efectul lor asupra teritoriului si de interferentele dintre deciziile din diferite sectoare de dezvoltare. In scopul unei abordari integrate a capitalului teritorial, Tratatul de la Lisabona a introdus dimensiunea teritoriala, alaturi de cea sociala si cea economica, ca o a treia dimensiune a politicii de coeziune. Agenda Teritoriala a Uniunii Europene, Primul program de actiune pentru  implementarea Agendei Teritoriale, Carta Verde a coeziunii teritoriale constituie o suita de pasi care semnifica tot atatea progrese in abordarea comprehensiva, teritoriala, a dezvoltarii Europei.

In vederea asigurarii deciziilor prompte si adecvate, statele membre ale Uniunii Europene isi dezvolta sisteme si institutii care asigura fundamentarea tehnica si stiintifica, elaboreaza documente strategice si construiesc instrumente complexe de planificare, implicand specialisti cu inalta calificare.

In contextul in care statele membre isi definesc contributiile la afirmarea Uniunii Europene pe plan international, Romania isi configureaza, la randul sau, directiile de dezvoltare teritoriala si rolul pe care il poate juca in cadrul Uniunii prin Conceptul Strategic de Dezvoltare Teritoriala Romania 2030.

Conceptul Strategic de Dezvoltare Teritoriala - Romania 2030 este un document care pune in evidenta, din perspectiva teritoriala integrata, modalitatile de valorificare a potentialului national, in vederea recuperarii decalajelor de dezvoltare fata de tarile europene, a stimularii dezvoltarii echilibrate a Romaniei si a consolidarii rolului sau ca stat membru al Uniunii Europene  si actor activ in zona Europei Centrale si de Est. 

Pentru a deveni viabil si a declansa un proces de schimbare, Conceptul Strategic de Dezvoltare Teritoriala Romania 2030 a fost conceput ca parte a unui sistem complex de reforma, a carui implementare face necesare schimbari legislative, dezvoltarea institutionala si profesionala, configurarea unor instrumente specifice, elaborarea unor parteneriate teritoriale si inter-institutionale. Institutionalizarea reformei in planificarea teritoriala este prevazuta in cadrul Programului National de Reforme 2008-2010.

Prezentarea publica a Conceptului Strategic de Dezvoltare Teritoriala Romania 2030, organizata sub inaltul patronaj al Primului-Ministru Calin Popescu-Tariceanu, va avea loc marti, 11 noiembrie 2008, in sala Bibliotecii Academiei Romane, Calea Victoriei nr. 125, intre orele 11:00-14:30.

Contact:
Directia Generala de Comunicare
Tel.0372-111.499
Fax 0372-111.513

Conceptul Strategic de Dezvoltare Teritoriala - Romania 2030 - prezentare Power Point
Conceptul Strategic de Dezvoltare Teritoriala - Romania 2030 - brosura
Strategic Concept of Territorial Development - Romania 2030
Agenda