Ziua Cooperarii Europene, sarbatorita la Oravita

Marti, 18 Septembrie 2018

Joi, 20 septembrie 2018, de la ora 11.00, la Oravi╚Ťa, în jud. Cara╚Ö-Severin, români ╚Öi sârbi se întâlnesc în parcul din Str. Zona G─ârii nr. 5 pentru a planta 34 de copaci, simbolizând succesul ╚Öi tr─âinicia parteneriatelor româno-sârbe ╚Öi a celor 34 de proiecte transfrontaliere din cadrul primului apel al Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia.

Ziua Cooper─ârii Europene este o ini╚Ťiativ─â de comunicare derulat─â în fiecare an în luna septembrie în ╚Ť─ârile Uniunii Europene ╚Öi ╚Ť─ârile vecine, beneficiare ale programelor de cooperare teritorial─â, care dore╚Öte s─â promoveze în mod inedit colaborarea dintre comunit─â╚Ťile locale din zonele de grani╚Ť─â.

În 2018, pentru a s─ârb─âtori Ziua Cooper─ârii Europene în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalier─â România – Serbia, se vor organiza activit─â╚Ťi de revalorificare a parcurilor urbane ╚Öi de con╚Ötientizare a popula╚Ťiei din zona transfrontalier─â româno-sârb─â cu privire la importan╚Ťa protej─ârii mediului înconjur─âtor pentru genera╚Ťiile urm─âtoare.

Mai multe detalii legate de evenimentul desf─â╚Öurat la nivel european pot fi accesate aici. Persoanele interesate de cooperarea transfrontalier─â româno-sârb─â în cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România - Serbia pot ob╚Ťine mai multe informa╚Ťii accesând site-ul.

* * *

Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia continu─â finan╚Ťarea proiectelor de cooperare transfrontalier─â în zona de grani╚Ť─â româno-sârb─â pentru perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Instrumentului de Asisten╚Ť─â pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene ╚Öi al guvernelor celor dou─â state. Programul a fost aprobat de Comisia European─â pe 6 august 2015.

Primul apel pentru propuneri de proiecte care a inclus ╚Öi apelul pentru proiecte strategice a fost lansat în 15 septembrie 2015 iar bugetul alocat acestui apel a fost de 27,9 milioane euro IPA, la care s-a ad─âugat 22,5 mil. Euro IPA, bugetul alocat pentru propunerile de proiecte strategice. Pân─â în prezent au fost contractate 32 de proiecte normale ╚Öi cele 2 proiecte strategice în valoare de aproximativ 46,8 milioane Euro (fonduri IPA); Lansarea celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte a avut loc la data de 27 noiembrie 2017. Bugetul alocat este de 20,2 milioane Euro (fonduri IPA). Au fost depuse 176 de propuneri de proiecte ╚Öi în prezent sunt în curs de evaluare.

Aria eligibil─â a Programului este constituit─â din jude╚Ťele Timi╚Ö, Cara╚Ö Severin ╚Öi Mehedin╚Ťi (din România) ╚Öi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Ju┼żno Banatski, Brani─Źevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

România îndepline╚Öte în continuare rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice), Autoritatea Na╚Ťional─â fiind stabilit─â în cadrul Ministerului Integr─ârii Europene - Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Comun este organizat la Timi┼čoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â Timi┼čoara. Auditul la nivelul Programului este realizat de c─âtre Autoritatea de Audit de pe lâng─â Curtea de Conturi din România.