Viceprim-ministrul Shhaideh:"Programele de finantare avanseaza rapid. Avem 5.100 de proiecte depuse pe PNDL si 5 apeluri de proiecte lansate pe POR doar in acest an"

Marti, 14 Martie 2017

„Prioritatea num─ârul 1, înc─â de la preluarea mandatului, sunt fondurile europene ╚Öi programele de dezvoltare. Pentru Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â, pân─â ieri au fost depuse 5.100 de proiecte, în valoare total─â de 28 de miliarde de lei. Dup─â 17 martie vom ╚Öti num─ârul total al proiectelor depuse”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, la Ia╚Öi.

Conform viceprim-ministrului, toate investi╚Ťiile începute în perioada 2009-2012 au primit finan╚Ťare prin program, pentru a putea fi finalizate, prioritare fiind proiectele de dezvoltare ╚Öi modernizare local─â. Având în vedere valoarea cererilor de finan╚Ťare prin PNDL, etapa a II-a, dac─â suma proiectelor depuse va dep─â╚Öi suma alocat─â, pentru repartizarea fondurilor vor fi aplicate criteriile din legisla╚Ťia care reglementeaz─â programul (HG nr. 624/2015).

Declara┼úiile au fost f─âcute în contextul întâlnirii pe care ministrul dezvolt─ârii a avut-o mar╚Ťi, 14 martie a.c., cu reprezentan┼úi ai autorit─â┼úilor publice locale din jude┼ú. Întâlnirea între nivelul central ╚Öi local al administra╚Ťiei publice a fost una constructiv─â, în care s-au conturat solu╚Ťii pentru problemele semnalate.

„╚śi pe programele europene am avansat. De la începutul anului ╚Öi pân─â ast─âzi, în mai pu╚Ťin de trei luni de mandat, am lansat în consultare 5 ghiduri specifice pe POR ╚Öi 4 apeluri de proiecte, am f─âcut o modificare la ghidul general ╚Öi mai avem în preg─âtire alte lans─âri. ╚Üinta este ca în acest an s─â deschidem apeluri de proiecte pe toate axele programelor opera╚Ťionale. Indiferent de stadiul în care am preluat domeniul, avans─âm cât de rapid se poate cu programele europene pe care le gestion─âm în calitate de autoritate de management”, a ad─âugat doamna Shhaideh.

O alt─â noutate pe zona de fonduri europene o reprezint─â aprobarea, de c─âtre Comisia European─â (CE), a primului sumar de proiect mare de infrastructura finan╚Ťat prin Programul Opera╚Ťional România – Ucraina 2014 -2020. Este vorba despre un proiect destinat s─â duc─â la o mai mare siguran╚Ť─â a popula╚Ťiei ╚Öi a nivelului de securitate transfrontalier─â, prin îmbun─ât─â╚Ťirea instruirii comune ╚Öi a ac╚Ťiunilor de cooperare în managementul situa╚Ťiilor de urgen╚Ť─â.

Proiectul are un buget de 7,3 milioane euro ╚Öi va fi derulat în jude╚Ťele Suceava, Maramure╚Ö, Satu Mare, Boto╚Öani, Tulcea din România ╚Öi oblasturile Cern─âu╚Ťi ╚Öi Ivano-Frankivsk din Ucraina, în parteneriat. Inspectoratul General pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â are calitatea de lider de proiect, iar parteneri sunt Inspectoratul General de Avia╚Ťie al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Inspectoratul pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â “Bucovina” al jude╚Ťului Suceava (din România), Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgen╚Ť─â în Oblastul Cern─âu╚Ťi ╚Öi Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgen╚Ť─â în Oblastul Ivano-Frankivsk (din Ucraina). În urm─âtoarea perioad─â, liderul ╚Öi partenerii s─âi vor dezvolta cererea de finan╚Ťare, respectiv documentele tehnice aferente etapei a doua. Pân─â la sfâr╚Öitul anului 2017, documenta╚Ťia integral─â va fi transmis─â CE spre aprobare, urmând ca implementarea proiectului s─â fie demarat─â în prima parte a anului 2018.

Doamna Shhaideh a vorbit cu participan╚Ťii la discu╚Ťii ╚Öi despre proiectele locale: viitorul spital regional din Ia╚Öi, pentru care sunt disponibile fonduri prin Programul Opera╚Ťional Regional 204-2020, ╚Öi consolidarea spitalului de pneumonie. În prezent, se lucreaz─â împreun─â cu reprezentan╚Ťii B─âncii Europene de Investi╚Ťii la elaborarea documenta╚Ťiei necesare pentru accesarea fondurilor pentru spitalul regional. Pentru spitalul de pneumonie din Ia╚Öi, este luat─â în calcul varianta consolid─ârii, cu condi╚Ťia ca autorit─â╚Ťile locale s─â pun─â la punct un plan de m─âsuri pentru relocarea pacien╚Ťilor în momentul aloc─ârii de fonduri pentru modernizare.

Întâlnirea de ast─âzi face parte dintr-o serie de vizite ale viceprim-ministrului în jude╚Ťe, organizate în ultima lun─â, ca r─âspuns la invita╚Ťia autorit─â╚Ťilor publice locale. Discu╚Ťiile au ca obiectiv s─â asigure o mai mare predictibilitate a m─âsurilor guvernamentale, s─â intensifice dialogul ╚Öi colaborarea între nivelurile central ╚Öi local din sistemul public.