Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh s-a intalnit cu ambasadorul Republicii Slovacia, E.S. Jan Gabor

Joi, 24 August 2017

Doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, a avut astăzi, 24 august a.c., o întrevedere cu E.S. Ján Gábor, ambasadorul Republicii Slovacia în România.

În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au apreciat că România și Republica Slovacă au un nivel excelent al relațiilor bilaterale, reflectate, de asemenea, și prin dialogul consecvent atât asupra problemelor regionale, cât și asupra celor europene.

Calitatea bună a relațiilor noastre este fundamentată pe asemănările istorice și culturale și pe substanţa dialogului bilateral. Există o minoritate românească în Slovacia, dar și localități românești cu o consistentă prezență a etnicilor slovaci, ca atare de ambele părți există un interes reciproc pentru a sprijini colaborarea”, a subliniat doamna Shhaideh.

La rândul său, ambasadorul Ján Gábor a apreciat că minoritatea slovacă este pe deplin integrată în societatea românească și contribuie la asigurarea diversității sale culturale nu numai pentru propria comunitate, ci și pentru societatea românească; la fel, comunitatea românească este bine integrată în Slovacia, ambele comunități aducând o contribuție valoroasă la relația bilaterală.

Conform cifrelor date publicității pe 4 iulie 2013 de Institutul Naţional de Statistică, reflectând rezultatele definitive ale Recensământului din anul 2011, numărul etnicilor slovaci aflați pe teritoriul României era de 13.654 persoane. De asemenea, la 31 mai 2016, se aflau în evidențele autorităților slovace 6.731 de cetățeni români, cu domiciliul sau reședința în Slovacia, ocupând locul al 4-lea după cehi, ucraineni și maghiari.