Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, o noua intalnire cu alesii locali, la Buzau, alaturi de premierul Sorin Grindeanu

Sambata, 4 Martie 2017

Aproximativ 50 de m─âsuri, adoptate în primele dou─â luni ale anului, ca parte a implement─ârii Programului de guvernare, au fost prezentate de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh ╚Öi premierul Sorin Grindeanu sâmb─ât─â, 4 martie a.c., la Buz─âu, la întâlnirea cu autorit─â╚Ťile publice locale din jude╚Ť. Este vorba despre m─âsuri pentru salaria╚Ťi, studen╚Ťi, pensionari, pentru sus╚Ťinerea economiei române╚Öti ╚Öi pentru administra╚Ťia public─â local─â, dar ╚Öi din domeniile social, s─ân─âtate, agricultur─â ╚Öi turism.

Cei doi demnitari au participat la întâlnire pentru a afla direct de la ale╚Öii locali care sunt problemele în plan local ╚Öi cum îi poate sprijini Gvernul în rezolvarea lor. Discu╚Ťia s-a referit ╚Öi la priorit─â╚Ťile stabilite la nivelul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE) pentru anul în curs.

Printre acestea, se num─âr─â ╚Öi Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â (PNDL), pentru care a fost aprobat─â în luna ianuarie demararea etapei a II-a. Programul are o important─â component─â de modernizare a satului românesc, dar finan╚Ťeaz─â ╚Öi investi╚Ťii din ora╚Öe ╚Öi municipii. Programul contribuie, al─âturi de programele finan╚Ťate din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii) din domeniile: s─ân─âtate, educa╚Ťie, ap─â – canalizare, energie termic─â ╚Öi electric─â, transport, salubrizare, cultur─â, culte, sport ╚Öi locuire.

„Continu─âm PNDL pentru c─â este un progam care a dovedit c─â aduce cet─â╚Ťenilor o via╚Ť─â mai bun─â. Fondurile europene reprezint─â una dintre marile provoc─âri pentru anul acesta, respectiv rambursarea de c─âtre Comisia European─â a unei sume totale de 5,2 miliarde euro. Scopul nostru este s─â respect─âm întocmai Programul de guvernare”, a precizat premierul.

„Am discutat despre Codul Administrativ, despre modificarea Legii 273 a finan┼úelor publice locale, pentru a introduce, începând cu 1 ianuarie 2018, o principal─â modificare: impozitul pe venit va deveni surs─â a bugetului local, iar finan┼úarea cheltuielilor de func┼úionare a prim─âriilor se va realiza în func┼úie de un standard de 750 de lei/locuitor. Mi s-au prezentat foarte multe proiecte ale autorit─â┼úilor locale, am prezentat condi┼úiile de eligibilitate, de accesare a surselor de finan┼úare europene ╚Öi guvernamentale. Am rugat primarii s─â-┼či prioritizeze investi┼úiile, astfel încât s─â ne asigur─âm c─â avem în fiecare localitate aceste servicii de baz─â, s─â se concentreze pe ap─â, canalizare, drumuri ┼či mai pu┼úin pe baze sportive, dac─â nu e justificat de num─ârul utilizatorilor”, a declarat Sevil Shhaideh.

Viceprim-ministrul Shhaideh a amintit c─â termenul de consultare public─â pentru Codul Administrativ a fost prelungit, astfel încât s─â poat─â avea loc o dezbatare real─â, s─â primim cât mai multe propuneri ╚Öi observa╚Ťii. Codul unific─â legisla╚Ťia în domeniul administra╚Ťiei publice ╚Öi are o sec╚Ťiune referitoare la posibilitatea de reîncadrare a func╚Ťiilor de prefect ╚Öi subprefect, din categoria înal┼úilor func┼úionari publici în categoria func┼úiilor de demnitate public─â. Modificarea este unul dintre elementele prezente în Programul de guvernare.

Întâlnirea de ast─âzi a fost cea de-a zecea dintr-o serie de vizite ale viceprim-ministrului în jude╚Ťe, organizate în ultima lun─â ca r─âspuns la invita╚Ťia autorit─â╚Ťilor publice locale, pentru o mai mare predictibilitate a m─âsurilor guvernamentale, pentru a intensifica dialogul ╚Öi colaborarea între nivelul central ╚Öi local din sistemul public.