Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh: in luna aprilie incepem contractarea proiectelor PNDL

Luni, 6 Martie 2017

În luna aprilie este estimat s─â înceap─â semnarea contractelor de finan╚Ťare pentru proiectele locale, eligibile prin Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â, pe m─âsur─â ce solicit─ârile depuse trec de etapa de analiz─â. Contractele se semneaz─â între autorit─â╚Ťile publice locale ╚Öi Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Anun╚Ťul a fost f─âcut luni, 6 martie a.c., la Giurgiu, de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, la întâlnirea cu reprezentan╚Ťii autorit─â╚Ťilor administra╚Ťiei publice locale din jude╚Ť.

„Suntem extrem de interesa╚Ťi ca autorit─â╚Ťile locale s─â ╚Ötie foarte clar ce finan╚Ť─âri are disponibile Guvernul pentru proiectele lor, cum func╚Ťioneaz─â programele respective, care e mecanismul de accesare a fondurilor. Comunicarea ╚Öi colaborarea cu poten╚Ťialii beneficiari ai programelor de finan╚Ťare europene ╚Öi guvernamentale este esen╚Ťial─â pentru succesul programelor. De aceea am mers în toate jude╚Ťele în care am fost invita╚Ťi, am ascultat toate p─ârerile ╚Öi am clarificat cât mai multe aspecte. Fiecare proiect implementat cu succes înseamn─â oameni care beneficiaz─â de servicii publice de baz─â mai bune”, a declarat viceprim-ministrul Shhaideh.

PNDL are alocate, în anul 2017, credite bugetare în valoare de 22,2 milioane euro ╚Öi credite de angajament în valoare de 6,6 miliarde euro pentru cea de-a doua etap─â, care vizeaz─â 9.500 de obiective de investi╚Ťii. Programul are o important─â component─â de modernizare a satului românesc, dar finan╚Ťeaz─â ╚Öi investi╚Ťii din ora╚Öe ╚Öi municipii. Programul contribuie, al─âturi de programele finan╚Ťate din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii) din domeniile: s─ân─âtate, educa╚Ťie, ap─â – canalizare, energie termic─â ╚Öi electric─â, transport, salubrizare, cultur─â, culte, sport ╚Öi locuire.

Discu╚Ťia cu primarii din jude╚Ť a vizat ╚Öi programele europene pe care ministerul le gestioneaz─â în calitate de autoritate de management, în special Programul Opera╚Ťional Regional, care contribuie la cre╚Öterea competitivit─â╚Ťii economice ╚Öi îmbun─ât─â┼úirea condi╚Ťiilor de via╚Ť─â ale comunit─â╚Ťilor locale ╚Öi regionale. Programul sprijin─â dezvoltarea mediului de afaceri, a infrastructurii ╚Öi serviciilor, pentru dezvoltarea durabil─â a regiunilor, astfel încât acestea s─â î╚Öi poat─â gestiona în mod eficient resursele ╚Öi s─â î╚Öi valorifice poten╚Ťialul de inovare ╚Öi de a asimila progresul tehnologic.

Întâlnirea de ast─âzi vine dup─â alte zece vizite ale viceprim-ministrului în jude╚Ťe, organizate în ultima lun─â ca r─âspuns la invita╚Ťia autorit─â╚Ťilor publice locale, pentru o mai mare predictibilitate a m─âsurilor guvernamentale, pentru a intensifica dialogul ╚Öi colaborarea între nivelul central ╚Öi local din sistemul public.