Suceava: Reuniunea Comitetului Comun de Monitorizare a Programului Operational Comun Romania-Ucraina 2014-2020

Joi, 25 Octombrie 2018

Ast─âzi, 25 octombrie, a avut loc, la Suceava, reuniunea Comitetului Comun de Monitorizare a Programului Opera╚Ťional Comun România-Ucraina 2014-2020, în cadrul c─âreia a fost analizat stadiul programului, respectiv derularea procesului de evaluare a proiectelor.

Astfel, a fost discutat─â situa╚Ťia celor dou─â apeluri de proiecte lansate pân─â în prezent, respectiv SOFT (proiecte care nu au o component─â de infrastructur─â sau valoarea acestei componente este mai mic─â de 1 milion de euro) ╚Öi HARD (proiecte care au o component─â de infrastructur─â de cel pu╚Ťin 1 milion de euro).

În cadrul Programului România-Ucraina au fost depuse 196 de proiecte, dintre care 35 de proiecte HARD ╚Öi 161 de proiecte SOFT, cu o valoare total─â de 106 milioane euro. În prezent, aceste proiecte se afl─â în etapa de verificare a conformit─â╚Ťii administrative ╚Öi a eligibilit─â╚Ťii, urmând a fi evaluate din punct de vedere tehnic ╚Öi financiar doar proiectele care corespund criteriilor administrative ╚Öi de eligibilitate.

Membrii Comitetului Comun de Monitorizare au analizat ┼či stadiul proiectelor mari de infrastructur─â, care au fost transmise Comisiei Europene, în vederea aprob─ârii finale.

Comitetul Comun de Monitorizare este format din reprezentan┼úi ai autorit─â┼úilor locale, regionale ┼či centrale din statele participante la program. Fiecare ╚Ťar─â participant─â are drepturi egale de vot, indiferent de num─ârul reprezentan╚Ťilor desemna┼úi. Comitetul Comun de Monitorizare urm─âre┼čte desf─â┼čurarea programului, examineaz─â toate problemele care afecteaz─â performan╚Ťa acestuia, având posibilitatea de a emite recomand─âri c─âtre Autoritatea de Management în ceea ce prive╚Öte implementarea. Comitetul Comun de Monitorizare aprob─â criteriile de selec╚Ťie a proiectelor ┼či este responsabil de procedurile de evaluare ┼či selec╚Ťie aplicabile proiectelor care urmeaz─â s─â fie finan╚Ťate prin program.

Programul Opera╚Ťional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finan╚Ťat de Uniunea European─â prin intermediul Instrumentului European de Vecin─âtate. Programul se adreseaz─â zonei aflate la frontiera dintre România ┼či Ucraina ┼či va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecin─âtate: evolu┼úia c─âtre o regiune de prosperitate ┼či bun─â vecin─âtate, realizat─â prin ac┼úiuni de cooperare transfrontalier─â în beneficiul statelor membre ┼či nemembre ale UE, care se învecineaz─â.