Stadiul proiectelor gestionate de MDRAP, prezentat primarilor de comune

Luni, 19 Februarie 2018

I Galerie foto I

Viceprim-ministrul Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, a participat ast─âzi, 19 februarie, la lucr─ârile celei de-a XXI-a sesiuni ordinare a Adun─ârii Generale a Asocia┼úiei Comunelor din România (ACoR), cu caracter jubiliar.

Cu aceast─â ocazie, viceprim-ministrul Paul St─ânescu a prezentat stadiul unor proiecte derulate de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP), între care Codul Administrativ al României, precizând c─â proiectul acestuia a fost depus la Parlament în luna decembrie ╚Öi se a┼čteapt─â ca Parlamentul s─â-l dezbat─â ╚Öi s─â-l adopte în prima sesiune parlamentar─â din acest an.

De asemenea, ministrul dezvolt─ârii a vorbit despre Codul finan╚Ťelor publice locale, un alt proiect la elaborarea c─âruia o contribu╚Ťie important─â au avut-o reprezentan┼úii autorit─â┼úilor publice locale: „╚śi cu acest proiect suntem într-o faz─â avansat─â, mai avem câteva aspecte de clarificat cu Ministerul Finan╚Ťelor Publice ╚Öi sper─âm ca în luna aprilie s─â-l înaint─âm spre adoptare Parlamentului României.”

În ceea ce prive╚Öte echilibrarea bugetelor locale, prin Legea bugetului de stat nr. 2/2018, conform Programului de Guvernare, s-a instituit un sistem care s─â duc─â la asigurarea unei finan╚Ť─âri de 750 lei/locuitor pentru fiecare comun─â, ora╚Ö sau municipiu din România. Ministerul Finan┼úelor Publice va analiza structura excedentului la 31.12.2017. „În acest context, pân─â la finalizarea analizei respective, am promovat un proiect de ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â prin care s─â permitem autorit─â╚Ťilor locale utilizarea excedentului ╚Öi pentru cheltuielile cu personalul, cheltuielile cu corec╚Ťiile financiare aferente proiectelor, cheltuielile cu sentin╚Ťele civile definitive, precum ╚Öi pentru plata arieratelor”, a men┼úionat ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice.

Totodat─â, Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â, aflat acum în etapa a II-a, s-a dovedit un program extrem de util pentru dezvoltarea României ┼či care genereaz─â deja rezultate la nivelul autorit─â╚Ťilor publice locale: „În maximum 3 s─âpt─âmâni, sper s─â fie semnate toate contractele pe PNDL II”, a precizat viceprim-ministrul Paul St─ânescu.