Sevil Shhaideh, la Tulcea: incepe analiza proiectelor PNDL 2

Vineri, 24 Martie 2017

Din datele centralizate pân─â acum, reiese c─â din jude╚Ťul Tulcea au fost depuse 225 de solicit─âri pe PNDL 2, în valoare de circa 1 miliard de lei. La minister începe analiza dosarelor depuse: prima etap─â, dup─â centralizarea tuturor cererilor, este eliminarea proiectelor care nu sunt eligiblile. Apoi elimin─âm proiectele ce se pot finan╚Ťa din fonduri europene structurale ╚Öi de investi╚Ťii ╚Öi verific─âm cu Agen╚Ťia pentru Finan┼úarea Investi┼úiilor Rurale ╚Öi Ministerul Educa╚Ťiei, ca s─â evit─âm dubla finan╚Ťare. Dup─â ce s-au corelat toate sursele de finan╚Ťare, urmeaz─â etapa de prioritizare, în care aplic─âm procedura ╚Öi criteriile prev─âzute de HG nr. 624/2015”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, vineri, 24 martie a.c., la întâlnirea cu primarii din jude╚Ťul Tulcea.

Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â (PNDL) este coordonat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE) ╚Öi asigur─â resursele necesare pentru anumite categorii de investi╚Ťii ale administra╚Ťiei publice locale. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea echilibrat─â în teritoriu.

Pe lâng─â finan╚Ť─ârile de la bugetul de stat, proiectele din jude╚Ťul Tulcea pot primi finan╚Ťare ╚Öi prin ITI Delta Dun─ârii. Investi╚Ťiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezint─â un instrument utilizat în perioada de programare 2014-2020, cu scopul de-a accelera dezvoltarea integrat─â a unei regiuni: un teritoriu desemnat, care are o strategie de dezvoltare teritorial─â integrat─â, are asigurate surse de finan╚Ťare prin mai multe programe opera┼úionale europene. Specificul ITI este c─â, în baza unei strategii, sunt concentrate simultan investi┼úii pe mai multe domenii: infrastructur─â, educa┼úie, s─ân─âtate, cultur─â, mediul de afaceri, mediu, servicii publice etc. Rezultatul este o zon─â integrat dezvoltat─â într-un termen relativ scurt.

În România, ITI se aplic─â în Delta Dun─ârii, în 38 de unit─â╚Ťi administrativ-teritoriale din jude╚Ťul Tulcea ╚Öi din nordul jude╚Ťului Constan╚Ťa.

Viceprim-ministrul Shhaideh a prezentat calendarul estimativ al lans─ârilor de apeluri de proiecte în cadrul ITI Delta Dun─ârii ╚Öi aloc─ârile indicative. ITI are, în perioada 2014-2020, un buget de peste 1 miliard de euro, alocat din fonduri europene structurale ╚Öi de investi╚Ťii. Proiectele ce vor fi implementate prin ITI Delta Dun─ârii trebuie s─â fie relevante în raport cu obiectivele identificate în Strategia integrat─â de dezvoltare durabil─â a Deltei Dun─ârii. Strategia, aprobat─â prin HG nr. 602/2016, a fost realizat─â în coordonarea MDRAPFE, cu implicarea unui mare num─âr de participan┼úi, inclusiv a localit─â╚Ťilor din zon─â.