Romania si Austria vor gazdui Secretariatul Strategiei UE a Regiunii Dunarii

Joi, 19 Iulie 2018

Miercuri, 18 iulie 2018, la reuniunea comuna a Comitetului de Monitorizare a Programului Transnational Dunarea si a coordonatorilor nationali din statele membre ale Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD), organizata la Split (Croatia), a fost adoptata, in unanimitate, decizia privind aprobarea proiectului pentru reinfiintarea Secretariatului SUERD. Acesta va fi asigurat de catre Romania si Austria.

In calitate de state co-initiatoare ale Strategiei Dunarii, Romania si Austria au realizat un parteneriat pentru gazduirea Secretariatului pentru o durata de 3 ani. Astfel, incepand cu luna septembrie 2018, la Bucuresti si Viena urmeaza a fi deschise doua birouri ale acestei structuri, gazduite de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si de Primaria Viena. Bugetul propus al proiectului este de aproximativ 3,9 milioane de euro, iar Romania beneficiaza de 1,4 milioane de euro.

SUERD reprezinta, pentru Romania, unul dintre cele mai valoroase si puternice angajamente politice asumate in ultimul deceniu. Operationalizarea Secretariatului Strategiei, cu sprijinul Programului Transnational Dunarea si al Comisiei Europene, va permite consolidarea parteneriatelor intre actorii SUERD. Secretariatul SUERD va sustine viitoarele presedintii SUERD in procesul de revizuire si implementare a Planului de Actiune al Strategiei pentru urmatoarea decada. in colaborare cu Secretariatul, viitoarea Presedintie SUERD a Romaniei va promova transpunerea in practica a proiectelor strategice comune intre statele membre si va urmari realizarea obiectivelor stabilite pentru valorificarea potentialului Dunarii, asigurarea dezvoltarii economice si a coeziunii teritoriale in aceasta macroregiune.

* * *

SUERD este una dintre cele patru strategii macroregionale ale UE, initiata si promovata cu succes de catre Romania si Austria in anul 2008 si andosata de Consiliul European in anul 2011. SUERD este un proiect politic de mare vizibilitate, reprezentand prima initiativa de amploare a Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Mandatul Romaniei la Presedintia Consiliului Uniunii Europene, in primul semestru al anului 2019, reprezinta o reala oportunitate pentru a promova acest important cadru de cooperare macro-regionala pe agenda Uniunii Europene si pentru a asigura alocarile financiare necesare prioritatilor propuse de tarile noastre atat pentru SUERD, cat si pentru celelalte trei strategii macro-regionale. 

In perioada 2015-2017, Secretariatului tehnic al Strategiei a fost gazduit de catre Reprezentanta landului Baden-Wuerttemberg pe langa Comisia Europeana, in baza unei decizii a ministrilor afacerilor europene ai statelor membre SUERD. in cadrul competitiei pentru preluarea/gazduirea secretariatului Strategiei Dunarii au fost depuse doua aplicatii, parteneriatul romano-austriac intrunind cel mai mare scor.