Romania gazduieste lucrarile CEMAT, in lunile mai si noiembrie 2017

Miercuri, 22 Martie 2017

România va g─âzdui, în acest an, Conferin┼úa European─â a Mini┼čtrilor responsabili cu Amenajarea Teritoriului (CEMAT), aflat─â la a XVII-a sesiune. Evenimentele aferente vor fi organizate, conform deciziei Comitetului Mini┼čtrilor din cadrul Consiliului Europei, de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Conferin╚Ťa tehnic─â aferent─â CEMAT, la care este a╚Öteptat─â participarea a 300 de persoane, va avea loc, conform propunerii României, pe 30 mai a.c., la Bucure╚Öti, iar reuniunea de la nivel de mini╚Ötri responsabili cu amenajarea teritoriului - în luna noiembrie 2017.

Propunerile au fost prezentate de Ciprian Lucian Ro╚Öca, secretar de stat în MDRAPFE, la reuniunea Grupului de raportori pentru educa╚Ťie, cultur─â, sport, tineret ╚Öi mediu/GR-C din cadrul Consiliului Europei, desf─â╚Öurat la Strasbourg (Fran╚Ťa) pe 16 martie a.c. Domnul Ro╚Öca a prezentat stadiul activit─â╚Ťilor aferente organiz─ârii CEMAT. Prin adoptarea deciziei de organizare, se dore╚Öte continuarea unui proces de peste 45 de ani de cooperare paneuropean─â în domeniul planific─ârii spa╚Ťiale, care contribuie esen╚Ťial la continuarea cooper─ârii formalizate interguvernamentale la nivel european în domeniul amenaj─ârii teritoriului.

În cadrul discursului sus╚Ťinut în plenul reuniunii, Ciprian Ro╚Öca a prezentat temele ╚Öi subtemele propuse de c─âtre MDRAPFE în cadrul Pre╚Öedin╚Ťiei CEMAT. Prin urmare, pe lâng─â subiectul zonelor func╚Ťionale, delega╚Ťia României a solicitat ╚Öi identificarea, al─âturi de celelalte state membre ale Consiliului Europei, a m─âsurilor necesare ╚Öi posibile pentru a asigura continuarea platformei de cooperare de la nivel paneuropean.

Prezen╚Ťa domnului Ciprian Lucian Ro╚Öca la Consiliul Europei a reprezentat o oportunitate pentru stabilirea tuturor aspectelor logistice aferente organiz─ârii evenimentelor men╚Ťionate, în colaborare cu Reprezentan╚Ťa Permanent─â a României pe lâng─â Consiliul Europei ╚Öi Secretariatul CM (structura responsabil─â de CEMAT).

* * *

CEMAT este singura platform─â de cooperare european─â în domeniul planific─ârii spa╚Ťiale, de schimb de bune practici ╚Öi definire a principiilor comune în domeniu. Conferin╚Ťa are, înc─â de la înfiin╚Ťarea sa, în anul 1970, un rol activ în promovarea politicilor de dezvoltare teritorial─â eficient─â ╚Öi durabil─â.

CEMAT se axeaz─â pe dimensiunea teritorial─â a drepturilor omului, a democra╚Ťiei ╚Öi coeziunii sociale ╚Öi abordeaz─â nevoile locuitorilor din Europa, ale administra╚Ťiei locale ╚Öi regionale, având în vedere permanent genera╚Ťiile viitoare. Ac╚Ťiunile sale au ca scop promovarea unei planific─âri spa╚Ťiale care s─â r─âspund─â cerin╚Ťelor eonomice, sociale, de mediu ╚Öi culturale. Ac╚Ťiunile sale sunt bazate pe principiile subsidiarit─â╚Ťii ╚Öi reciprocit─â╚Ťii, pentru a asigura o implicare activ─â a institu╚Ťiilor regionale ╚Öi locale în politicile de dezvoltare teritorial─â ca mijloc de conservare a unit─â╚Ťii în diversitate pe care le confer─â istoria ╚Öi geografia Europei.