Reuniunea Directorilor Generali din cadrul Retelei Europene pentru Administratie Publica - EUPAN

Marti, 4 Iunie 2019

În contextul exercit─ârii de c─âtre România a Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP), prin Direc╚Ťia General─â Administra╚Ťie Public─â, Agen╚Ťia Na╚Ťional─â a Func╚Ťionarilor Publici (ANFP) ╚Öi Institutul Na╚Ťional de Administra╚Ťie (INA), a organizat, în perioada 3-4 iunie 2019, la Palatul Parlamentului din Bucure╚Öti, Reuniunea Directorilor Generali din cadrul Re╚Ťelei Europene pentru Administra╚Ťie Public─â (European Union Public Administration Network - EUPAN).

La reuniune au participat aproximativ 70 de reprezentan╚Ťi la nivel de conducere din administra╚Ťiile publice ale statelor membre ╚Öi din Comisia European─â, observatori, reprezentan╚Ťi ai organizatorilor, dar ╚Öi ai mediului asociativ ╚Öi universitar din România.

Secretarul de stat în MDRAP, Virgil-Alin Chiril─â, în calitate de coordonator al evenimentelor Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, a subliniat c─â România sus╚Ťine ferm consolidarea proiectului european pentru a r─âspunde a╚Ötept─ârilor cet─â╚Ťenilor europeni, într-o manier─â coeziv─â, unitar─â ╚Öi echitabil─â: „Pre╚Öedin╚Ťia României la Consiliul Uniunii Europene a pornit de la premisa c─â principiile cele mai importante la care trebuie s─â ne raport─âm în momentul de fa╚Ť─â sunt unitatea ╚Öi coeziunea Uniunii. Unul dintre succesele mandatului nostru, remarcat ╚Öi de partenerii europeni, este reprezentat de consult─ârile ample, organizate pe marginea celor mai importante teme europene, cu to╚Ťi actorii implica┼úi. Avem un ╚Ťel comun ╚Öi doar împreun─â putem reu╚Öi s─â înt─ârim încrederea în valorile fundamentale care ne unesc. Dac─â vrem ca Uniunea s─â mearg─â înainte, atunci trebuie s─â mergem cu to╚Ťii înainte. Nimeni nu poate fi l─âsat în urm─â“.

Formatul întâlnirii a oferit ocazia participan╚Ťilor de a dezbate teme de interes în cadrul unei sesiuni plenare ╚Öi al unor ateliere de lucru interactive.

Sesiunea plenar─â a cuprins prezent─âri legate de:

  • managementul resurselor umane din administra╚Ťia public─â româneasc─â,
  • activitatea Comitetului European de Dialog Social pentru administra╚Ťia public─â central─â (SDC CGA),
  • progresul Suediei în domeniul digitaliz─ârii,
  • priorit─â╚Ťile Pre╚Öedin╚Ťiei Finlandei în cadrul EUPAN, din calitatea ei de viitoare ╚Ťar─â care va prelua Pre╚Öedin╚Ťia rotativ─â a Consiliului Uniunii Europene.

Subiectele atelierelor de lucru s-au concentrat pe:

  • competen╚Ťele necesare pentru e-guvernare,
  • etica privit─â ca parte integrat─â a culturii organiza╚Ťionale,
  • provoc─âri în utilizarea serviciilor electronice în administra╚Ťia public─â,
  • impactul documentelor de planificare strategic─â asupra performan╚Ťei administra╚Ťiei publice centrale.

De altfel, temele au f─âcut ╚Öi obiectul derul─ârii unor cercet─âri la nivel de state membre, ale c─âror rezultate au fost prezentate în cadrul reuniunii. Evenimentul a constituit, de asemenea, o bun─â oportunitate pentru a realiza o retrospectiv─â a tuturor activit─â╚Ťilor derulate în cadrul re╚Ťelei, în timpul mandatului României, participan╚Ťii apreciind în mod deosebit consisten╚Ťa discu╚Ťiilor.

Un moment important l-a constituit adoptarea Strategiei EUPAN pentru perioada 2019 – 2022, document realizat pe durata mandatului Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul încheie seria întâlnirilor Re╚Ťelei EUPAN care au avut loc în ╚Ťara noastr─â pe parcursul exercit─ârii Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene. Seria întâlnirilor re╚Ťelei a început în luna martie ╚Öi a cuprins organizarea a 4 evenimente (unul la nivel de directori generali, unul la nivel de exper╚Ťi ╚Öi dou─â la nivel de secretariat).

***

EUPAN este o re┼úea informal─â a practicienilor din administra┼úia public─â din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia European─â ╚Öi din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initia┼úivelor administra┼úiei publice din fiecare ┼úar─â. Re╚Ťeaua este organizat─â în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane ╚Öi dezvoltarea organiza╚Ťional─â, inovarea ╚Öi livrarea serviciilor publice, dar este deschis─â ╚Öi altor aspecte specifice administra╚Ťiei publice, cum ar fi implementarea reformei administra╚Ťiei publice, guvernarea deschis─â etc.

Totodat─â, EUPAN este un forum propice schimbului de informa┼úii, de experien┼úe ┼či de bune practici, care permite formarea unei perspective comparate a reformelor ┼či m─âsurilor de modernizare a administra╚Ťiei publice din statele membre, astfel încât acestea s─â poat─â promova strategii ┼či m─âsuri similare, care s─â permit─â o dezvoltare ┼či o evolu┼úie unitar─â ┼či coerent─â pe întreg cuprinsul Europei ca r─âspuns la provoc─ârile comune în domeniu.

Obiectivul principal al EUPAN este acela de a face cooperarea dintre administra╚Ťiile publice europene mai relevant─â, mai concentrat─â ╚Öi de a livra rezultate clare cu scopul de a g─âsi o modalitate eficient─â de selectare a temelor de interes pentru o agend─â comun─â, în conformitate cu priorit─â╚Ťile statelor membre ╚Öi ale Uniunii, luând în considerare actualele evolu╚Ťii ╚Öi teme din agenda public─â.