Reforma in domeniul administratiei publice, una dintre prioritatile de guvernare

Vineri, 10 Martie 2017

„La nivelul administra┼úiei publice locale, din perspectiva serviciilor publice, se urm─âre┼čte implementarea managementului calit─â┼úii, într-o manier─â coerent─â, coordonat─â ┼či etapizat─â, precum ┼či asigurarea implement─ârii standardelor de calitate ┼či de cost la nivel local ┼či corel─ârii acestora cu aloc─ârile financiare de la bugetul de stat”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, care a prezentat, ast─âzi, 10 martie, la Satu Mare, strategia privind reforma administra┼úiei publice locale pentru urm─âtorii patru ani. Declara┼úia a fost f─âcut─â în contextul întâlnirii pe care ministrul dezvolt─ârii a avut-o cu reprezentan┼úi ai autorit─â┼úilor publice locale din jude┼úul Satu Mare.

Doamna Shhaideh a explicat c─â documentele strategice la care se face referire când se vorbe┼čte despre reforma administra┼úiei publice sunt Strategia de Consolidare a Administra┼úiei Publice 2014-2020 (SCAP) ┼či Programul Opera┼úional Capacitate Administrativ─â 2014-2020 (POCA). În acest sens, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE) a ini┼úiat procesul de elaborare/actualizare a standardelor de calitate/ de cost pentru un num─âr de 9 domenii de servicii publice, în cadrul proiectului Consolidarea cadrului pentru cre┼čterea calit─â┼úii serviciilor publice ┼či pentru sprijinirea dezvolt─ârii la nivel local, implementat în parteneriat cu S.N.S.P.A. ┼či finan┼úat prin POCA.

Totodat─â, în domeniul reformei administra╚Ťiei publice, una dintre priorit─â╚Ťile de guvernare o reprezint─â ┼či adoptarea Codului Administrativ, care va cuprinde Legea administra╚Ťiei publice locale, Legea prefectului ┼či Legea propriet─â╚Ťii publice.

„Prin comasarea acestor acte normative, vrem s─â-i asigur─âm pe to┼úi func┼úionarii ┼či demnitarii de la nivelul autorit─â┼úii publice locale, c─â exist─â un document legislativ care s─â le permit─â s─â lucreze în condi┼úii de siguran┼ú─â, de cunoa┼čtere a întregii legisla┼úii; unindu-le într-un singur act normativ, va fi mult mai u┼čor pentru toat─â lumea s─â lucreze”, a subliniat doamna Shhaideh.

Referitor la Legea de modificare a statutului func┼úionarilor publici, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene a men┼úionat c─â aceasta nu exclude principiul transparen┼úei ┼či „este în baza unei strategii a func┼úiei publice, adoptat─â de guvernul anterior, ca o condi┼úionalitate ex-ante impus─â de Comisia European─â, în vederea acces─ârii Fondului Social European - FSE pentru Programul Opera┼úional Dezvoltarea Capacit─â┼úii Administrative. Dup─â cum bine ┼čti┼úi, statutul func┼úionarului public a fost condi┼úia acquis-ului comunitar în 2007. Din aceste considerente, în conformitate cu aceast─â strategie, s-au impus elemente de flexibilizare, de modificare a acestui statut".

Întâlnirea de ast─âzi a fost cea de-a treisprezecea dintr-o serie de vizite ale viceprim-ministrului în jude╚Ťe, organizate în ultima lun─â, ca r─âspuns la invita╚Ťia autorit─â╚Ťilor publice locale, pentru o mai mare predictibilitate a m─âsurilor guvernamentale, pentru a intensifica dialogul ╚Öi colaborarea între nivelul central ╚Öi local din sistemul public. Vizita în teritoriu continu─â ast─âzi, la Baia Mare (jude┼úul Maramure┼č).