Reforma administratiei publice si finantarea administratiei locale, teme de discutie cu FMI la Ministerul Dezvoltarii

Miercuri, 15 Martie 2017

I Galerie foto I

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra╚Ťiei publice ╚Öi fondurilor europene a avut ast─âzi, 15 martie a.c., o întâlnire cu o delega╚Ťie a Fondului Monetar Interna╚Ťional (FMI), condus─â de domnul Reza Baqir, ┼čeful misiunii FMI pentru România.

„Punctul central în reforma administra╚Ťiei este capacitatea financiar─â a administra╚Ťiei publice locale. Anul 2018 va aduce o nou─â viziune, din acest punct de vedere: ╚Ťinta noastr─â este ca localit─â╚Ťile ╚Öi jude╚Ťele s─â fie capabile s─â-╚Öi construiasc─â un buget care s─â acopere necesarul local de servicii publice, iar acele servicii s─â fie mai bune de la an la an. Simultan cu stabilirea unor standarde minime de calitate, acoperirea financiar─â se va traduce în servicii publice de mai bun─â calitate”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh la debutul întâlnirii.

Discu╚Ťiile au vizat stadiul proiectelor prioritare ale ministerului ╚Öi eventuale viitoare posibilit─â╚Ťi de colaborare.

În domeniul reformei administra╚Ťiei publice, priorit─â╚Ťile de guvernare sunt: adoptarea Codului Administrativ, actualizarea Statutului func╚Ťionarilor publici, Strategia General─â pentru Descentralizare, aflat─â în etapa de avizare în vederea aprob─ârii de c─âtre Guvern, dezvoltarea, respectiv actualizarea, standardelor de calitate ╚Öi de cost pentru un num─âr de 9 domenii de servicii publice descentralizate ╚Öi instituirea de noi posibilit─â╚Ťi de finan╚Ťare pentru administra╚Ťia public─â local─â, în scopul acoperirii contribu╚Ťiei proprii ╚Öi corec╚Ťiilor la proiectele derulate prin programe europene ╚Öi guvernamentale.

Una dintre m─âsurile actualului Guvern se refer─â la revizuirea sistemului de finan╚Ťare a administra╚Ťiei locale, în condi╚Ťiile în care asigurarea finan╚Ť─ârii este cel mai important pas pentru descentralizare ╚Öi autonomie local─â. „Obiectivul este de a oferi tuturor primarilor din România, indiferent de culoarea politic─â, suficiente resurse pentru a gestiona decent treburile comunit─â┼úii. De la 1 ianuarie 2018, pentru fiecare unitate administativ-teritorial─â se va asigura un minim de resurse financiare de 750 de lei pe locuitor ╚Öi impozitul pe venit va deveni surs─â a bugetelor locale, pentru a consolida aceast─â independen┼ú─â”, a precizat doamna Shhaideh.

Cu privire la Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â, pentru care este în derulare etapa de depunere a proiectelor, viceprim-ministrul a subliniat c─â se estimeaz─â ca valoarea cererilor de finan╚Ťare s─â dep─â╚Öeasc─â bugetul alocat programului. În aceast─â situa╚Ťie, proiectele vor trece printr-o etap─â de selec╚Ťie, conform criteriilor de prioritizare aplicabile programului.

P─âr╚Ťile au convenit realizarea unor viitoare întâlniri tehnice de lucru, în domeniile discutate, în care ministerul ar putea beneficia de expertiza Fondului Monetar Interna╚Ťional.