Proiectele cu finantare europeana nu sunt blocate

Joi, 8 Iunie 2017

Facturile beneficiarilor de fonduri europene sunt achitate la zi, din resurse bugetare, urmând ca întreag─â sum─â s─â fie recuperat─â imediat ce Autorit─â╚Ťile de Management vor fi autorizate de Autoritatea de Audit din cadrul Cur╚Ťii de Conturi (proces aflat în plin─â desf─â╚Öurare).

Din facturile emise, de peste 800 de milioane de euro, pentru proiectele cu finan╚Ťare european─â, pân─â în prezent au fost achitate beneficiarilor 400 de milioane de euro din surse bugetare. Din aceast─â perspectiv─â, nu exist─â niciun blocaj în vederea derul─ârii programelor cu finan╚Ťare european─â.

Cu privire la sistemele informatice MySMIS 2014 / SMIS 2014+, Serviciul de Telecomunica╚Ťii Speciale (STS), în calitate de dezvoltator al aplica╚Ťiilor SMIS2014+ ╚Öi MySMIS2014, conform HG nr. 398/27.05.2015, precizeaz─â c─â toate componentele sistemelor informatice necesare acredit─ârii autorit─â┼úilor de management sunt complete ┼či pe deplin func┼úionale, în conformitate cu cerin┼úele beneficiarului (Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene – MDRAPFE), desprinse din Regulamentele Uniunii Europene. Func┼úionarea acestui sistem, în totalitatea lui, a fost prezentat─â, cu ocazia diverselor întâlniri de lucru, atât reprezentan┼úilor Comisiei Europene - DG REGIO, cât ┼či speciali┼čtilor Autorit─â┼úii de Audit.

Elaborat─â de c─âtre MDRAPFE împreun─â cu Serviciul de Telecomunica╚Ťii Speciale (STS), aplica╚Ťia faciliteaz─â schimbul electronic de informa╚Ťii între beneficiari ╚Öi autorit─â╚Ťile cu atribu╚Ťii în gestionarea fondurilor europene structurale ╚Öi de investi╚Ťii, acoperind func╚Ťional cerin╚Ťele a ╚Öapte autorit─â╚Ťi de management ale programelor opera╚Ťionale, pe principiul simplific─ârii ╚Öi uniformiz─ârii cerin╚Ťelor.

Termenul asumat ini┼úial de actualul Guvern pentru transmiterea documenta╚Ťiei în vederea acredit─ârii autorit─â╚Ťilor de management pe fiecare program a fost respectat. Acreditarea autorit─â╚Ťilor de management de c─âtre Autoritatea de Audit este o condi╚Ťie obligatorie pentru accesarea fondurilor europene.

În cadrul procesului de acreditare, autorit─â╚Ťile de management ╚Öi Autoritatea de Audit comunic─â în permanen┼ú─â. Imediat dup─â ce Autoritatea de Audit va face raportul misiunii, estimat a fi finalizat la începutul lunii iulie, se vor transmite Comisiei Europene documentele justificative pentru rambursarea celor peste 800 de milioane de euro facturate pân─â în prezent.