Proiecte in valoare de 55 de miliarde de lei depuse prin PNDL, etapa a II-a

Sambata, 18 Martie 2017

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra╚Ťiei publice ╚Öi fondurilor europene, ╚Öi prim-ministrul Sorin Grindeanu au avut ast─âzi, 18 martie a.c., o întâlnire cu reprezentan╚Ťii autorit─â╚Ťilor locale din jude╚Ťul Timi╚Ö. Discu╚Ťiile au vizat programele de finan╚Ťare destinate proiectelor locale de dezvoltare, programul de guvernare ╚Öi priorit─â╚Ťile Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene pentru anul în curs.

„Cele peste 8.000 de proiecte contabilizate pân─â în prezent, depuse spre finan╚Ťare prin PNDL, etapa a doua, însumeaz─â peste 55 de miliarde de lei. Interesul pentru program este ╚Öi rezultatul întâlnirilor din teritoriu pe care le-am avut în ultimele s─âpt─âmâni. Obiectivul nostru a fost ca primarii s─â afle cât mai multe informa╚Ťii despre posibilit─â╚Ťile de finan╚Ťare a investi╚Ťiilor publice pe care ei le au prev─âzute în planurile locale de dezvoltare. Ne intereseaz─â s─â finan╚Ť─âm, din fonduri guvernamentale sau europene, cât mai multe proiecte de calitate”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â (PNDL), coordonat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale Administra┼úiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene, stabile┼čte cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importan┼ú─â na┼úional─â, care sus┼úin dezvoltarea regional─â prin realizarea unor lucr─âri de infrastructur─â rutier─â, tehnico-edilitar─â ┼či socio-educativ─â. Obiectivele de investi┼úii eligibile în cadrul programului vizeaz─â lucr─âri de realizare / extindere / reabilitare / modernizare, respectiv dotare, pentru 12 categorii specifice, de la sisteme de alimentare cu ap─â ┼či sta┼úii de tratare a apei, sisteme de canalizare ┼či sta┼úii de epurare a apelor uzate ╚Öi unit─â┼úi de înv─â┼ú─âmânt preuniversitar, unit─â┼úi sanitare, drumuri publice, pân─â la obiective culturale sau sedii de institu╚Ťii publice, platforme de gunoi, pie┼úe publice, baze sportive ╚Öi infrastructur─â turistic─â dezvoltat─â de autorit─â┼úile publice locale.

A doua etap─â a programului vizeaz─â finan╚Ťarea a 9.500 de obiective de investi╚Ťii, pentru care sunt alocate 6,6 miliarde euro credite de angajament ╚Öi 22,2 milioane euro credite bugetare. Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urban─â a municipiilor ┼či ora┼čelor, respectiv infrastructura la nivel jude┼úean.

Discu╚Ťiile s-au referit ╚Öi la viitoarele ac╚Ťiuni ale ministerului din domeniul administra╚Ťiei publice, cu accent pe necesitatea particip─ârii structurilor asociative ale sectorului public local în etapele de elaborare a actelor normative ini╚Ťiate la nivel guvernamental.

Viceprim-ministrul Shhaideh a r─âspuns întreb─ârilor punctuale legate de posibilitatea de finan╚Ťare din fonduri europene a unor proiecte locale, indicând programele prin care respectivele investi╚Ťii ar putea fi eligibile ╚Öi condi╚Ťiile generale de accesare a fondurilor.

Întâlnirea de ast─âzi face parte dintr-o serie de vizite ale viceprim-ministrului în jude╚Ťe, organizate în ultimele s─âpt─âmâni, ca r─âspuns la invita╚Ťia autorit─â╚Ťilor publice locale. Discu╚Ťiile au ca obiectiv s─â asigure o mai mare predictibilitate a m─âsurilor guvernamentale, s─â intensifice dialogul ╚Öi colaborarea între nivelurile central ╚Öi local din sectorul public.