Proiect de 41,4 milioane euro din fonduri europene pentru interconectarea comunitatii stiintifice romanesti la cercetarea internationala

Marti, 18 Iulie 2017

Un contract de finan╚Ťare în valoare de 41.4 milioane euro din fonduri europene a fost semnat de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb, împreun─â cu ministrul Cercet─ârii ╚Öi Inov─ârii, domnul Lucian Georgescu ╚Öi domnul Prof. Univ. Dr. Gheorghe Popa, pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Universit─â╚Ťilor, Institutelor de Cercetare Dezvoltare ╚Öi Bibliotecilor Centrale Universitare din România ANELIS PLUS, prin Programul Opera╚Ťional Competitivitate (POC).

Scopul proiectului este asigurarea accesului la bazele ╚Ötiin╚Ťifice interna╚Ťionale ╚Öi cre┼čterea gradului de implicare al mediului de cercetare românesc în re┼úelele interna╚Ťionale de importan┼ú─â major─â pentru dezvoltarea ┼čtiin┼úei ┼či tehnologiei. În acela╚Öi timp, acest proiect va contribui la dezvoltarea infrastructurii informa╚Ťionale corespunz─âtoare pentru sprijinirea proiectelor complexe de cercetare. Totodat─â, ANELIS PLUS 2020 r─âspunde obiectivului specific de cre┼čtere a particip─ârii române┼čti în cercetarea european─â, facilitând leg─âturile cu structurile din mediul interna╚Ťional.

"Dezvoltarea cercet─ârii ╚Öi accesul la cunoa╚Ötere este esen╚Ťial pentru orice na╚Ťiune puternic─â. Este prima data dup─â 1977 când, pentru comunitatea academic─â din România, se creeaz─â conectarea la bazele de date interna╚Ťionale. Doar în acest fel cercet─âtorii români au acces, în timp real, la literatura de specialitate. Îi mul╚Ťumesc domnului profesor Popa pentru efortul de a uni comunitatea academic─â în jurul acestui proiect atât de relevant pentru ╚Ťara noastr─â", a declarat ministrul Rovana Plumb.

"M─â bucur─â foarte mult faptul c─â am reu╚Öit împreun─â semnarea acestui proiect prioritar destinat cre┼čterii capacit─â┼úii de cercetare ┼čtiin┼úific─â a sistemului CDI din România, care va asigura interconectarea comunit─â┼úii ┼čtiin┼úifice la activitatea de cercetare ┼čtiin┼úific─â interna┼úional─â. Vorbim despre un proiect unic la nivel na┼úional, care va permite accesul la rezultatele cercet─ârilor ┼čtiin┼úifice publicate în fluxurile principale pentru organiza┼úiile de cercetare. El reprezint─â un suport în sus┼úinerea cercet─ârilor care î┼či propun ob┼úinerea de rezultate ┼čtiin┼úifice de înalt nivel. Vreau s─â le mul╚Ťumesc doamnei ministru Rovana Plumb ╚Öi domnului profesor universitar Gheorghe Popa pentru implicarea total─â în reu╚Öita acestui proiect", a declarat ministrul Lucian Georgescu.

Despre proiect:

Proiectul Acces na╚Ťional electronic la literatura ╚Ötiin╚Ťific─â pentru sus╚Ťinerea sistemului de cercetare ╚Öi educa╚Ťie din România - ANELIS PLUS 2020 este finan╚Ťat prin Programul Opera┼úional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritar─â 1: Cercetare, dezvoltare tehnologic─â ┼či inovare (CDI) în sprijinul competitivit─â┼úii economice ┼či dezvolt─ârii afacerilor, ac┼úiunea 1.1.2: Dezvoltarea unor re┼úele de centre CD, coordonate la nivel na┼úional ┼či racordate la re┼úele europene ┼či interna┼úionale de profil ╚Öi asigurarea accesului cercet─âtorilor la publica┼úii ┼čtiin┼úifice ┼či baze de date europene si interna┼úionale.

Despre Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020

Programul Opera╚Ťional Competitivitate (POC) sus╚Ťine investi╚Ťii menite s─â r─âspund─â nevoilor ╚Öi provoc─ârilor legate de nivelul redus al competitivit─â╚Ťii economice, în special în ceea ce prive╚Öte sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare ╚Öi inovare (CDI) ╚Öi infrastructura subdezvoltat─â de TIC ╚Öi, implicit, servicii slab dezvoltate.