Programul Romania-Ungaria 2014-2020 a fost transmis Comisiei Europene

Miercuri, 27 Mai 2015

Zona transfrontalier─â România-Ungaria va avea disponibil, în perioada 2014-2020, un buget de aproximativ 232 de milioane de euro pentru dezvoltare, prin Programul Interreg V-A România-Ungaria. Versiunea final─â a Programului a fost transmis─â vineri, 22 mai 2015, Comisiei Europene (CE).

Se estimeaz─â ca programul s─â fie aprobat de Comisia European─â în luna septembrie a acestui an, iar în octombrie a.c. s─â fie lansat primul apel de proiecte.

În aria eligibil─â a acestui program sunt cuprinse opt jude┼úe: patru din România (Satu Mare, Bihor, Arad ╚Öi Timi╚Ö) ╚Öi patru din Ungaria (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés ╚Öi Csongrád).

Scopul programului este de a sprijini dezvoltarea zonei transfrontaliere, prin îmbun─ât─â╚Ťirea accesibilit─â╚Ťii ╚Öi a mobilit─â╚Ťii transfrontaliere, promovarea ocup─ârii for╚Ťei de munc─â, investi╚Ťii în infrastructura medical─â ╚Öi social─â, utilizarea eficient─â a valorilor ╚Öi a resurselor comune, îmbun─ât─â╚Ťirea prevenirii riscurilor ╚Öi încurajarea cooper─ârii inter-institu╚Ťionale.

Bugetul total al programului, care include ┼či cofinan┼úarea na┼úional─â, este de aproximativ 232 de milioane de euro. Din aceast─â sum─â, aproximativ 189 de milioane de euro reprezint─â alocarea din Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FEDR).

Anterior transmiterii c─âtre CE, programul a fost aprobat de Grupul Comun de Lucru pentru planificare strategic─â ╚Öi programare ┼či de Guvernele celor dou─â state partenere.

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) este Autoritate de management a Programului de cooperare transfrontalier─â Interreg V-A România-Ungaria - una dintre componentele de cooperare transfrontalier─â din cadrul obiectivului Cooperare Teritorial─â European─â.

Documentul este disponibil online pe site-ul MDRAP, la sec╚Ťiunea dedicat─â programului Interreg V-A România-Ungaria.

Contacte:

Autoritatea de management:

MDRAP, Direc╚Ťia AM Programe de Cooperare Teritorial─â European─â

Secretariatul comun:

Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â (BRCT) Oradea pentru Grani┼úa România—Ungaria

Unitatea de control de prim nivel:

Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â (BRCT) Oradea pentru Grani┼úa România—Ungaria

***

Informaţii suplimentare

MDRAP gestioneaz─â, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe opera┼úionale cu cofinan┼úare din fonduri europene: Programul Opera┼úional Regional - POR, Programul Operational Capacitate Administrativ─â – POCA ┼či 12 programe de cooperare teritorial─â european─â (6 programe pentru care MDRAP este Autoritate de management sau Autoritate comun─â de management ┼či 6 programe pentru care este Autoritate na┼úional─â).

Programele de Cooperare Teritorial─â European─â presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate ┼či administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:

cu regiuni din statele vecine, în cadrul cooper─ârii transfrontaliere - prin care se finan╚Ťeaz─â proiecte de accesibilitate (transport ┼či tehnologia informa┼úiei), mediu ┼či prevenirea riscurilor, dezvoltare economic─â ┼či social─â ┼či ac┼úiuni „people to people”;

cu regiunile dintr-un anumit spa┼úiu geografic, în cadrul cooper─ârii transna┼úionale - prin care se finan╚Ťeaz─â ac┼úiuni ┼či dezvoltarea de re┼úele care s─â duc─â la dezvoltare teritorial─â integrat─â în domenii precum: inova┼úia, mediul, accesibilitatea ╚Öi dezvoltarea urban─â;

cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, în cadrul cooper─ârii interregionale – cooperarea între autorit─â┼úile publice pe probleme de interes comun, prin transfer de experien┼ú─â ┼či bune practici între regiunile UE, prin constituirea de re┼úele între ora┼čele ┼či între cercet─âtorii din UE.

Principiile de implementare a acestor programe includ: cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie s─â fie dezvoltate ┼či implementate în comun), competitivitatea deschis─â (în cadrul unor licita┼úii de propuneri de proiecte comune) ┼či dezvoltarea ┼či implementarea de proiecte în parteneriat, între aplican┼úi/beneficiari provenind din statele participante la program.

REGULAMENTUL (UE) NR. 1299/2013 privind obiectivul de cooperare teritorial─â european─â

HG 274/22.04.2015 privind constituirea secretariatelor comune, a secretariatelor tehnice comune, a punctului na┼úional, a punctelor na┼úionale de contact ┼či a persoanei na┼úionale de contact, precum ┼či a unit─â┼úilor de control de prim nivel, în vederea implement─ârii programelor de cooperare la care particip─â România în perioada de programare 2014-2020