Programul Interreg V-A Romania-Bulgaria - au fost aprobate 85 de proiecte depuse in cadrul apelului 3

Miercuri, 4 Aprilie 2018

In data de 22 martie 2018, membrii Comitetului de Monitorizare al Programului Interreg V-A Romania-Bulgaria au aprobat  85 de proiecte depuse în cadrul apelului 3, din care 14 proiecte pe axa prioritar─â 1 – O regiune bine conectat─â, ce vor pune accent pe promovarea sistemelor de transport durabile ╚Öi eliminarea blocajelor din cadrul infrastructurilor re╚Ťelelor majore, 55 proiecte pe axa prioritar─â 2 – O regiune verde, prin care se dore╚Öte conservarea, protejarea, promovarea ╚Öi dezvoltarea în mod durabil a patrimoniului cultural ╚Öi natural al zonei transfrontaliere româno-bulgare ╚Öi 16 proiecte pe axa prioritar─â 3 – O regiune sigur─â, ce promoveaz─â adaptarea la schimb─ârile climatice ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťirea managementului comun al prevenirii ╚Öi al gestion─ârii riscurilor în aria transfrontalier─â.

De asemenea, alte 6 proiecte au fost aprobate spre finan╚Ťare anterior celor men╚Ťionate mai sus, deoarece au ob╚Ťinut în urma procesului de evaluare mai mult de 85 de puncte. Dou─â dintre aceste proiecte deja au fost semnate la nivel MDRAP - RO-BG - 432 ╚Öi RO-BG - 439, iar restul sunt în etapa de pre-contractare, urmând s─â fie semnate curând.

Proiectul RO-BG - 432 va fi implementat în parteneriat de c─âtre Ora╚Öul N─âvodari ╚Öi Municipalitatea Silistra, având ca obiectiv general crearea unui sistem nou ╚Öi flexibil în zona transfrontalier─â Silistra-N─âvodari, prin conectarea nodurilor ter╚Ťiare la infrastructura TEN-T. În acest sens, va fi reconstruit─â ╚Öi reabilitat─â infrastructura din cele dou─â ora╚Öe (Silistra ╚Öi N─âvodari), urmând a fi reabilita╚Ťi 4.315 km de drum. Totodat─â, vor fi construi╚Ťi 14414 m de benzi de biciclete, 7 docuri de biciclete, 36 de sta╚Ťii de transport public multimodale, o parcare solar─â ╚Öi vor fi achizi╚Ťionate 30 de biciclete electrice ╚Öi 30 standard.

Proiectul RO-BG - 439 va fi implementat în parteneriat de c─âtre Municipalitatea Medgidia ╚Öi Municipalitatea Dobrich, având ca obiectiv principal îmbun─ât─â╚Ťirea sistemului de transport transfrontalier, utilizând o conexiune mai bun─â cu re┼úeaua de transport TENT-T. Proiectul va asigura condi╚Ťii mai bune de trafic pentru popula╚Ťia din cele dou─â ora╚Öe, precum ╚Öi pentru ceilal╚Ťi participan╚Ťi la trafic afla╚Ťi în tranzit, determinând astfel o reducere a timpului de c─âl─âtorie ╚Öi o cre╚Ötere a siguran╚Ťei traficului.