Programul de cooperare Interreg V-A Romania-Ungaria a angajat intreaga alocare FEDR de aproximativ 178 milioane de euro

Vineri, 14 Decembrie 2018

Pe data de 11 decembrie 2018 Comitetul de Monitorizare al Programului, reunit la Satu Mare, a aprobat proiectele depuse în cadrul celui de-al 3-lea Apel de proiecte, lansat pentru Priorit─â╚Ťile de investi╚Ťie:

- 7/c – sisteme ecologice de transport,

- 8/b – sus╚Ťinerea cre╚Öterii eficiente a ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ╚Öi

- 9/a – investi┼úii în infrastructura medical─â.

În cadrul acestui Apel au fost depuse 57 de proiecte, valoarea finan╚Ť─ârii nerambursabile solicitate fiind de 92.010.079,08 euro. La Satu Mare, reprezentan╚Ťii statelor membre au aprobat finan╚Ťarea pentru 33 de proiecte noi. Dintre acestea, 3 proiecte se afl─â sub rezerva unui aviz favorabil din partea ministerelor competente din ambele ╚Ť─âri, pentru a putea fi supracontractate.

Mai multe informa╚Ťii despre proiectele recent aprobate, în site-ul programului. O dat─â cu aprobarea acestor 33 de proiecte, Programul Interreg V-A România-Ungaria a angajat înc─â 55.983.189,90 euro din FEDR (din care 50.893.809 euro reprezint─â alocarea pentru Apel iar 5.089.380,90 euro suma supracontractat─â).

A doua zi, pe 12 decembrie 2018, la Satu Mare, a avut loc evenimentul anual al Programului Interreg V-A România-Ungaria: conferin╚Ťa “Making a Difference: ROHU Projects in Focus”.

Conferin╚Ťa a fost onorat─â de prezen┼úa unor invita┼úi de seam─â, printre care doamna Vittoria Alliata di Villafranca, Director DG REGIO pentru Europa de Est, Excelen┼úa Sa domnul Botond Zákonyi, Ambasadorul Ungariei în România, ╚Öi domnul Sava Diamandi, reprezentantul Ambasadei României în Ungaria.

Autoritatea de Management a Programului a fost reprezentat─â de doamna Roxana Panaite-Racovi╚Ť─â-Jalova, ╚Öeful Autorit─â┼úii de Management, iar din partea Autorit─â┼úii Na┼úionale a participat doamna Nikoletta Horváth, ╚Öeful departamentului pentru Programe de Cooperare Transfrontalier─â din cadrul Ministerulului Afacerilor Externe ╚Öi Comer╚Ťului din Ungaria. La nivel local, evenimentul a fost salutat prin discursul domnului Csaba Pataki, pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Satu Mare.

Tema principal─â a discu╚Ťiilor a fost progresul Programului ╚Öi perspectivele regiunii în urm─âtoarea perioad─â de programare, 2021-2027. Cei prezen╚Ťi au avut astfel ocazia de a schimba idei ╚Öi de a afla mai multe despre proiectele RO-HU aflate în implementare.

Conferin╚Ťa a reunit peste 100 de participan┼úi din ambele state partenere: p─âr┼úi interesate de Program, beneficiari de finan╚Ťare ┼či profesioni┼čti care lucreaz─â în domeniul cooper─ârii teritoriale ┼či/sau dezvolt─ârii regionale. Evenimentul s-a încheiat cu un recital de colinde sus╚Ťinut în limbile român─â ╚Öi maghiar─â de un grup de copii din Satu Mare.