Prioritatile de guvernare, prezentate alesilor locali din Hunedoara

Joi, 2 Martie 2017

I Galerie foto I

Adoptarea Codului Administrativ, ca parte a reformei administra╚Ťiei publice, reprezint─â una dintre priorit─â╚Ťile de guvernare. Acest act normativ (care va cuprinde Legea administra╚Ťiei publice locale, Legea prefectului, Legea propriet─â╚Ťii publice) se afl─â în dezbatere public─â, fiind publicat pe site-ul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Prin comasarea acestor acte normative într-un Cod Administrativ, inten┼úion─âm s─â-i asigur─âm pe to┼úi func┼úionarii, pe to┼úi demnitarii de la nivelul autorit─â┼úii publice locale, ┼či nu numai, c─â exist─â un document legislativ care s─â le permit─â s─â lucreze în condi┼úii de siguran┼ú─â, de cunoa┼čtere a întregii legisla┼úii, dar, unindu-le într-un singur act normativ, va fi mult mai u┼čor pentru toat─â lumea s─â lucreze. Singura modificare pe care cred c─â o vom aduce (┼či aceasta a fost solicitarea reprezentan┼úilor Comisiei Europene) va fi s─â scoatem Statutul func┼úiei publice din Codul administrativ, s─â intre în pachet ┼či cu Legea salariz─ârii unitare, pentru a avea dou─â acte normative în adoptare c─âtre Parlament în luna aprilie”, a afirmat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene. Declara┼úia a fost f─âcut─â ast─âzi, 2 martie a.c., la Deva, în contextul întâlnirii pe care doamna Shhaideh a avut-o cu primarii din jude┼úul Hunedoara.

Cu aceast─â ocazie, vicepremierul a prezentat stadiul ╚Öi perspectivele implement─ârii programului de guvernare ╚Öi al programelor gestionate de MDRAPFE. Prioritare sunt ┼či pachetul 10S (aplicabil în special mediului rural ┼či care vizeaz─â servicii în domeniile s─ân─âtate, educa╚Ťie, ap─â – canalizare, energia termic─â ╚Öi electric─â, inclusiv iluminat public, transport/drumuri, salubrizare, cultur─â, culte, locuire ╚Öi sport), Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â (PNDL), precum ┼či absorb┼úia integral─â a fondurilor europene pân─â în 2023.

În acest Guvern suntem oameni care am lucrat în administra╚Ťia public─â local─â. ╚śtim ce înseamn─â s─â implementezi proiecte europene ╚Öi, tocmai de aceea, încerc─âm s─â îndrept─âm lucrurile care nu au func╚Ťionat foarte bine în trecut. De aceea am luat ┼či decizia de-a comasa Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice cu Ministerul Fondurilor Europene – tocmai pentru ca dumneavoastr─â s─â ave┼úi la îndemân─â toate sursele de finan┼úare, pe care s─â le pute┼úi accesa cu u┼čurin┼ú─â. Am solicitat ca niciun proiect care are ast─âzi finan┼úare din fonduri europene, niciun primar s─â nu se retrag─â, s─â nu ias─â din Masterplan sau din Asocia┼úiile de Dezvoltare Intercomunitar─â. Avem fonduri europene suficiente ca s─â finan┼ú─âm asemenea proiecte. Deci, nu ie┼čim din Masterplan ┼či venim în Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â, ca s─â distrugem un proiect sau o asocia┼úie, tocmai pentru c─â avem alte obiective în acest moment”, a men┼úionat Sevil Shhaideh, ad─âugând c─â România î┼či propune ca totalul sumelor rambursate de la Comisia European─â, la finalul anului, s─â fie de 5,2 miliarde de euro.

Referitor la aloc─ârile prin Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â, ministrul dezvolt─ârii a subliniat c─â etapa a doua a PNDL a început prin adoptarea OUG 6/2017, iar în aprilie vor fi contractate proiectele: „Aloc─ârile financiare care se fac sunt pe baz─â de proiecte, nu pe simpatii; sunt pe proiecte serioase, cu indicatori tehnico-economici aproba┼úi, ┼či pe prioritiz─âri, astfel încât s─â consum─âm cu chibzuin┼ú─â atât fondurile europene, cât ┼či fondurile provenite din bugetul de stat.”

Întâlnirea a fost organizat─â ca r─âspuns la invita╚Ťia autorit─â╚Ťilor publice locale, pentru o mai mare predictibilitate a m─âsurilor guvernamentale, pentru a intensifica dialogul ╚Öi colaborarea între nivelul central ╚Öi local din sistemul public.