Precizari privind fondurile alocate pentru localitatile afectate de inundatii

Sambata, 28 Iulie 2018

În urma apari╚Ťiei în pres─â a unor informa╚Ťii referitoare la fondurile alocate pentru localit─â╚Ťile afectate de intemperiile din ultima perioad─â, ca urmare a cantit─â┼úilor foarte mari de precipita┼úii care au generat inunda┼úii, alunec─âri de teren, au deteriorat infrastructura hidrotehnic─â, terasamentele ╚Öi malurile de ap─ârare, structura drumurilor jude╚Ťene, a drumurilor comunale, podurilor, pode╚Ťelor ╚Öi digurilor, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra┼úiei Publice face urm─âtoarele

PRECIZ─éRI:

Guvernul României ╚Öi Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice au, în permanen╚Ť─â, în aten╚Ťie, situa╚Ťia localit─â╚Ťilor afectate de fenomenele meteorologice extreme din ultima perioad─â ╚Öi ╚Ťin în mod continuu leg─âtura cu autorit─â╚Ťile locale din zonele afectate. Acuza╚Ťiile conform c─ârora anumite localit─â╚Ťi nu ar fi primit suficiente fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate sunt total nefondate, întrucât, în ╚Öedin╚Ťa de Guvern din data de 24 iulie 2018, au fost alocate 212,15 milioane de lei pentru efectuarea unor lucr─âri de refacere a infrastructurii locale din 28 de jude╚Ťe. Aceste fonduri constituie o prim─â etap─â, iar, în perioada imediat urm─âtoare, se vor lua toate m─âsurile necesare pentru alocarea fondurilor solicitate.

În prima faz─â, prioritare au fost solicit─ârile autorit─â╚Ťilor locale pentru urgen╚Ťele majore, în vederea refacerii drumurilor comunale, a podurilor, pode╚Ťelor ╚Öi pun╚Ťilor pietonale, a imobilelor (institu╚Ťii publice), a sistemelor de alimentare cu ap─â, canalizare ╚Öi a sta╚Ťiilor de epurare, precum ╚Öi a ap─âr─ârilor de mal ╚Öi a decolmat─ârilor de pârâuri. Str─âzile ╚Öi drumurile s─âte╚Öti/forestiere/de exploatare agricol─â vor fi incluse la finan╚Ťare în urm─âtoarele proiecte de Hot─ârâre de Guvern.

În ceea ce prive╚Öte autorit─â╚Ťile locale din jude╚Ťul Bac─âu, acestea au solicitat suma de 24,24 de milioane de lei din Fondul de Interven┼úie la dispozi┼úia Guvernului prev─âzut în bugetul de stat pe anul 2018, iar, în prima etap─â, s-au alocat integral fondurile solicitate de Consiliul Jude╚Ťean Bac─âu ╚Öi 9,76 de milioane de lei pentru unit─â╚Ťile administrativ-teritoriale. Finan╚Ťarea pentru celelalte obiective afectate de inunda╚Ťii va fi asigurat─â cu celeritate în perioada imediat urm─âtoare.

Reiter─âm faptul c─â viceprim-ministrul Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice, este preocupat în permanen╚Ť─â de evolu╚Ťia situa╚Ťiei din zonele afectate de calamit─â╚Ťi ╚Öi va întreprinde toate demersurile necesare pentru ca cet─â╚Ťenii s─â beneficieze de condi╚Ťii normale de trai.