POR - Ghidul solicitantului pentru POR 10.2, privind invatamantul profesional si tehnic

Miercuri, 14 Iunie 2017

Autoritatea de Management pentru Programul Opera┼úional Regional (POR) a publicat în data de 13.06.2017, spre consultare public─â, Ghidul Solicitantului. Condi╚Ťii specifice de accesare a fondurilor în cadrul Axei Prioritare 10 – „Îmbun─ât─â╚Ťirea infrastructurii educa╚Ťionale", Prioritatea de investi╚Ťii 10.1 – „Investi╚Ťiile în educa╚Ťie ╚Öi formare, inclusiv în formare profesional─â, pentru dobândirea de competen╚Ťe ╚Öi înv─â╚Ťare pe tot parcursul vie╚Ťii prin dezvoltarea infrastructurilor de educa╚Ťie ╚Öi formare", Obiectiv Specific 10.2 – „Cre╚Öterea gradului de participare la înv─â┼ú─âmântul profesional ┼či tehnic ┼či înv─â┼úare pe tot parcursul vie┼úii".

Eventualele observa╚Ťii ╚Öi propuneri pot fi transmise, la adresa regio@mdrap.ro, pân─â la data de 28.06.2017.

Acest apel se adreseaz─â unit─â┼úilor administrativ-teritoriale ╚Öi institu╚Ťiilor administra┼úiei publice locale, cu excep┼úia municipiilor re┼čedin┼ú─â de jude┼ú eligibile în cadrul Axei Prioritare 4 a POR 2014-2020.

Valoarea minim─â eligibil─â este de 100.000 euro, iar cea maxim─â de 6.700.000 euro, dar nu va dep─â┼či 30.000.000 lei, calculat la cursul de schimb InforEuro valabil la data depunerii cererii de finan┼úare.

* * *

Programul Opera╚Ťional Regional - POR 2014-2020 urmeaz─â POR 2007-2013 ╚Öi este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale ╚Öi de investi╚Ťii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â (FEDR), în perioada actual─â de programare.

POR 2014-2020 este gestionat de Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice ╚Öi a fost adoptat de Comisia European─â pe data de 23 iunie 2015.

Obiectivul s─âu general este cre╚Öterea competitivit─â╚Ťii economice ╚Öi îmbun─ât─â┼úirea condi╚Ťiilor de via╚Ť─â ale comunit─â╚Ťilor locale ╚Öi regionale, prinsprijinirea dezvolt─ârii mediului de afaceri, infrastructurii ╚Öi serviciilor, pentru dezvoltarea durabil─â a regiunilor, astfel încât acestea s─â î╚Öi poat─â gestiona în mod eficient resursele ╚Öi s─â î╚Öi valorifice poten╚Ťialul de inovare ╚Öi de asimilare a progresului tehnologic.

Aceste obiective sunt traduse în 11 axe prioritare (plus o ax─â de asisten╚Ť─â tehnic─â), care au în total o alocare estimat─â de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezint─â sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro - contribu╚Ťia na╚Ťional─â."