POR: Conditionalitatea cu privire la sanatate a fost ridicata

Vineri, 11 August 2017

Comisia Europeană (CE) a notificat oficial România în ceea ce privește ridicarea condiționalității tematice ex-ante 9.3, privind existența unui cadru strategic de politică națională sau regională pentru sănătate în limitele articolului 168 din TFUE, care asigură sustenabilitate din punct de vedere economic.

Ridicarea acestei condiționalități reprezintă premisa pentru lansările de apeluri de proiecte pentru finanțarea investițiilor în infrastructura de sănătate din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Pentru perioada de programare 2014-2020, există o axă prioritară dedicată infrastructurii sanitare ce va finanța activități precum: construcţia de spitale regionale, reabilitarea și dotarea infrastructurii de servicii medicale (ambulatorii, unităţi de primiri urgenţe), precum și construirea/reabilitarea/modernizarea/dotarea centrelor comunitare integrate.

"Mulțumesc Ministerul Sănătății și întregii echipe implicate în finalizarea tuturor acțiunilor asumate de România pentru ridicarea cestei condiționalități", a declarat Rovana Plumb, ministrul delelgat al fondurilor europene. Având în vedere aria largă a finanțărilor primite de România prin Fondurile Europene, Structurale și de Investiții, România și-a asumat prin Acordul de Parteneriat 2014-2020 îndeplinirea a 36 de condiționalități ex-ante.