POR Axa 4 - 1,38 miliarde euro pentru dezvoltarea durabila a municipiilor resedinta de judet, din a doua jumatate a lunii aprilie

Vineri, 31 Martie 2017

Începând cu a doua jum─âtate a lunii aprilie se vor putea depune cereri de finan┼úare prin Programul Opera┼úional Regional 2014-2020, pentru proiecte dedicate dezvolt─ârii urbane durabile (Axa 4). Bugetul disponibil este de 1,38 miliarde de euro (din Fondul European de Dezvoltare Regional─â ┼či contribu┼úie na┼úional─â, reprezentând 17,88% din fondurile alocate POR 2014-2020, repartizate pe priorit─â┼úi de investi┼úii ┼či regiuni.

Pentru aceast─â ax─â, atribu┼úia de selectare strategic─â a fi┼čelor de proiect depuse spre finan┼úare este delegat─â Autorit─â┼úilor Urbane. Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra╚Ťiei publice ╚Öi fondurilor europene, a semnat ast─âzi, 31 martie a.c., 39 de acorduri de delegare. Delegarea presupune aplicarea de proceduri ┼či criterii de selec┼úie de c─âtre structurile municipiilor re┼čedin┼ú─â de jude┼ú care îndeplinesc rolul de Autorit─â┼úi Urbane. Aceasta reprezint─â ultima etap─â înainte de lansarea apelului pentru depunerea de proiecte prin POR.

Tot ast─âzi, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management a POR, a lansat în consultare public─â, pân─â la data de 18 aprilie 2017, 5 noi ghiduri privind Sprijinirea dezvolt─ârii urbane durabile. Ghidurile privesc modul de accesare a fondurilor europene prin POR pentru proiecte menite s─â contribuie la dezvoltarea durabil─â a ora┼čelor.

Autorit─â┼úile Urbane au un statut similar Organismelor Intermediare Secundare. Astfel, autorit─â┼úile c─ârora le este delegat─â de c─âtre AMPOR atribu┼úia de selec┼úie a proiectelor sunt reprezentate de o structur─â intern─â la nivelul municipiilor re┼čedin┼ú─â de jude┼ú, eligibile în cadrul axei prioritare 4 a POR 2014-2020. Aceste structuri sunt alc─âtuite din exper┼úi tehnici din aparatul administrativ care vor identifica, în baza unei proceduri de prioritizare ┼či selec┼úie, proiectele care vor fi finan┼úate. Autoritatea Urban─â va avea responsabilitatea selec┼úiei strategice a proiectelor (identificarea listei proiectelor prioritare), iar AMPOR va verifica proiectele din punct de vedere al eligibilit─â┼úii ┼či respect─ârii condi┼úiilor de finan┼úare generale ale programului.

Axa prioritar─â 4 a POR 2014-2020, Sprijinirea dezvolt─ârii urbane durabile combin─â priorit─â┼úile de investi┼úii aferente obiectivelor tematice: economii cu emisii sc─âzute de carbon, protec┼úia mediului ┼či promovarea utiliz─ârii eficiente a resurselor, promovarea incluziunii sociale ┼či combaterea s─âr─âciei ┼či investi┼úiile in educa┼úie, competen┼úe ┼či înv─â┼úare pe tot parcursul vie┼úii.