POR a lansat 38 de apeluri de proiecte in valoare de 5.5 miliarde euro

Marti, 10 Octombrie 2017

În cursul celor 2 ani de la aprobarea Programului Opera╚Ťional Regional (POR), au fost lansate 38 de apeluri de proiecte, în valoare de peste 5,5 mld. euro (reprezentând 53,40% din alocarea POR).

De asemenea, au fost semnate contracte de finan╚Ťare în valoare de 1 mld. euro.

Pl─â╚Ťile efectuate c─âtre beneficiari au totalizat 43,44 mil. euro.

Acestea sunt principalele rezultate eviden╚Ťiate în cadrul Comitetului de Monitorizare POR (CM POR), care a avut loc, ast─âzi, la Bucure╚Öti, în prezen╚Ťa reprezentan╚Ťilor Comisiei Europene ╚Öi a ministrului delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb.

Referitor la punctele dezb─âtute, ministrul Rovana Plumb a remarcat: “S-a f─âcut înc─â un pas important pentru a r─âspunde nevoilor de dezvoltare ale comunit─â╚Ťii locale. Am aprobat, în CM POR, modific─ârile solicitate de autorit─â╚Ťile locale din mediul urban, din ora╚Öe mici ╚Öi medii, realocând, astfel, 200 milioane euro pentru infrastructura social─â ╚Öi rutier─â. Totodat─â, pentru consolidarea competitivit─â╚Ťii mediului de afaceri, am alocat suplimentar 325 milioane euro. Ace╚Öti bani vor sus╚Ťine investi╚Ťiile în IMM-uri”.

Ministrul Plumb a mul╚Ťumit reprezentan╚Ťilor Comisiei Europene pentru sprijinul constant în eforturile depuse de autorit─â╚Ťile române pentru recuperarea întârzierilor cumulate pe parcursul anului trecut în privin╚Ťa gestion─ârii fondurilor europene.

Domnul Carsten Rasmussen, ╚Öeful Unit─â╚Ťii România din cadrul DG Regio, a ar─âtat, la rândul s─âu, c─â apreciaz─â progresele semnificative realizate de România în ultimele luni în domeniul fondurilor europene, declarând:

Acum avem o rat─â important─â de contractare, o cre╚Ötere semnificativ─â înregistrat─â în perioada verii ╚Öi primele pl─â╚Ťi procesate – o prima dovad─â tangibil─â a progresului fizic înregistrat în implementarea proiectelor din fonduri europene în România. Etapa de absorb╚Ťie zero s-a terminat, intrând, în sfâr╚Öit, în etapa de implementare. V─â felicit pentru c─â v-a╚Ťi respectat promisiunea de a încheia procesul de acreditare a autorit─â╚Ťilor de management pân─â la sfâr╚Öitul lunii august ╚Öi sunt deosebit de încântat s─â observ progresele f─âcute fa╚Ť─â de toamna trecut─â”.

Astfel, modific─ârile aprobate în cadrul CM POR se refer─â la introducerea unei axe prioritare Axa prioritar─â 13 – “Sprijinirea regener─ârii ora╚Öelor mici ╚Öi mijlocii”. Cu o alocare de 200 mil euro, noua ax─â urm─âre╚Öte îmbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii vie╚Ťii popula╚Ťiei în ora╚Öele mici ╚Öi mijlocii din România, precum ╚Öi incluziunea social─â a popula╚Ťiei defavorizate, prin sprijinirea investi╚Ťiilor în infrastructura de baz─â, centre sociale, comunitare etc. Tipurile de interven╚Ťii propuse în cadrul acestei axe se reg─âsesc pentru finan╚Ťare în versiunea curent─â a Programului Opera╚Ťional Regional în alte axe prioritare.

A ╚Öaptea reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Opera╚Ťional Regional 2014 – 2020 a fost un prilej de dezbateri ample cu privire la preg─âtirea proiectelor, stadiul contract─ârii ╚Öi m─âsurile de eficientizare a implement─ârii proiectelor.

La reuniune au participat reprezentan╚Ťi ai tuturor institu╚Ťiilor na╚Ťionale implicate în gestionarea POR ╚Öi ai partenerilor.

Despre POR:

Programul Opera╚Ťional Regional (POR) 2014-2020 are ca obiectiv general cre┼čterea competitivit─â┼úii economice ┼či îmbun─ât─â┼úirea condi┼úiilor de via┼ú─â ale comunit─â┼úilor locale ┼či regionale, prin sprijinirea dezvolt─ârii mediului de afaceri, infrastructurii ┼či serviciilor, pentru dezvoltarea durabil─â a regiunilor, astfel încât acestea s─â î┼či poat─â gestiona în mod eficient resursele ┼či s─â î┼či valorifice poten┼úialul de inovare ┼či de asimilare a progresului tehnologic.