POR - a fost semnat contractul de finantare pentru valorificarea potentialului turistic si cultural al Manastirii Frumoasa

Vineri, 22 Septembrie 2017

Ministrul delegat Rovana Plumb a semnat contractul de finan╚Ťare pentru valorificarea poten┼úialului turistic ┼či cultural al M─ân─âstirii Frumoasa Doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, a semnat contractul de finan╚Ťare pentru proiectul „Reabilitarea ┼či valorificarea poten┼úialului turistic ┼či cultural al Ansamblului M─ân─âstirii Frumoasa din Municipiul Ia┼či”.

Proiectul, în valoare de peste 21 milioane lei, este finan╚Ťat din Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020 ╚Öi presupune realizarea unor lucr─âri complexe de investi╚Ťii, pe parcursul a 6 ani, perioad─â estimat─â pentru finalizarea reabilit─ârii întregului ansamblu al m─ân─âstirii.

Tot din bugetul proiectului se va asigura ╚Öi promovarea ulterioar─â, timp de 6 luni, a complexului m─ân─âstiresc, cu scopul relans─ârii acestuia în circuitul turistic, cultural-istoric ┼či religios al regiunii nord-est. În acest fel, se asigur─â o cre╚Ötere semnificativ─â a num─ârului de turi╚Öti dar ╚Öi un grad sporit de satisfac╚Ťie a pelerinilor ┼či credincio┼čilor care vor lua parte la ceremoniile religioase într-o biseric─â înnoit─â.

Scurt isoric al Ansamblului M─ân─âstirii Frumoasa:

M─ân─âstirea Frumoasa a fost construit─â în anul 1587, fiind ref─âcut─â în perioada anilor 1726-1733. Suprafa┼úa total─â a m─ân─âstirii este de 14.906 metri p─âtra┼úi, cuprinzând cinci corpuri: Biserica Sfin┼úii Voievozi (1836-1839), Palatul de pe ziduri (1726 – 1733), ruinele palatului pentru femei (sec. al XVIII-lea), turnul clopotni┼ú─â (1819-1833) ┼či zidul de incint─â (1726 – 1733).

Despre POR:

Programul Opera╚Ťional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele opera╚Ťionale implementate în România, cofinan╚Ťate din fondurile europene structurale ╚Öi de investi╚Ťii ┼či gestionate de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE), în calitate de Autoritate de Management.