POR - 68 de milioane de euro pentru reabilitarea si modernizarea Axei rutiere strategice Botosani - Iasi

Vineri, 24 Noiembrie 2017

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a semnat ast─âzi ast─âzi, în prezen╚Ťa viceprim-ministrului Paul St─ânescu, un contract de finan╚Ťare în valoare de peste 68 mil. euro fonduri europene, pentru reabilitarea ╚Öi modernizarea Axei rutiere strategice 2: Boto╚Öani -Ia╚Öi.

"Modernizarea drumurilor de leg─âtur─â cu re╚Ťeaua european─â de transporturi va conduce la cre╚Öterea economic─â local─â. Cel mai mare câ╚Ötig va fi al locuitorilor jude╚Ťelor Ia╚Öi ╚Öi Boto╚Öani, care vor avea acces la locuri de munc─â mai bine pl─âtite sau î╚Öi vor putea dezvolta propriile afaceri", a afirmat ministrul Marius Nica.

Dup─â finalizarea lucr─ârilor de investi╚Ťii, care se vor desf─â╚Öura pe parcursul a 57 de luni, vor fi reconstruite ╚Öi modernizate drumuri jude╚Ťene în lungime de peste 100 km, astfel încât peste 54.000 de persoane vor beneficia de o infrastructur─â secundar─â modernizat─â, care asigur─â accesul la coridoarele TEN-T.

Proiectul vizeaz─â îmbun─ât─â╚Ťirea situa╚Ťiei actuale a infrastructurii de transport din zon─â, interconectarea la re╚Ťelele de transport jude╚Ťene cu acces la re╚Ťeaua TEN-T ╚Öi la polul de cre╚Ötere Ia╚Öi, beneficiarii s─âi fiind cei peste 54.000 de locuitori din cele 15 comune aflate de-a lungul traseului propus spre reabilitare, cei 650 de operatori economici locali, precum ╚Öi turi╚Ötii care viziteaz─â regiunea.

Rezultatele a╚Öteptate la sfâr╚Öitul perioadei de implementare a proiectului includ cre╚Öterea cu peste 30% a vitezei medii de deplasare a autovehiculelor ╚Öi cre╚Öterea siguran╚Ťei rutiere.

Despre proiectul de finan╚Ťare

Proiectul, cu titlul ”Regiunea Nord-Est – Axa Rutiera Strategica 2: Boto╚Öani - Ia╚Öi”, este finan╚Ťat prin POR 2014-2020, Axa prioritar─â 6 – Îmbun─ât─â╚Ťirea infrastructurii rutiere de importan╚Ť─â regional─â, Prioritate de investi╚Ťii 6.1 – Stimularea mobilit─â╚Ťii regionale prin conectarea nodurilor secundare ╚Öi ter╚Ťiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.

Zona vizat─â de drumul reabilitat se afl─â în jude╚Ťele Boto╚Öani ╚Öi Ia╚Öi, regiunea Nord-Est, pe un segment care str─âbate localit─â╚Ťile: Blânde╚Öti, Cerchejeni, Suli╚Ťa, Lunca, Cerne╚Öti, Todireni, Dângeni, Mih─âl─â╚Öeni, Rediu, Râu╚Öeni, C─âl─âra╚Öi, Albe╚Öti, Tru╚Öe╚Öti, ╚śipote ╚Öi H─âne╚Öti.

Despre Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020

Programul Opera╚Ťional Regional (POR) 2014 - 2020 are ca obiectiv general cre┼čterea competitivit─â┼úii economice ┼či îmbun─ât─â┼úirea condi┼úiilor de via┼ú─â ale comunit─â┼úilor locale ┼či regionale, prin sprijinirea dezvolt─ârii mediului de afaceri, infrastructurii ┼či serviciilor, pentru dezvoltarea durabil─â a regiunilor, astfel încât acestea s─â î┼či poat─â gestiona în mod eficient resursele ┼či s─â î┼či valorifice poten┼úialul de inovare ┼či de asimilare a progresului tehnologic.