POR - 121 milioane lei pentru reabilitarea celui mai mare spital de copii din Moldova

Miercuri, 25 Octombrie 2017

Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a semnat mar┼úi, în prezen┼úa premierului Mihai Tudose, contractul de finan┼úare pentru reabilitarea Spitalului Clinic de Urgen╚Ť─â pentru Copii "Sf. Maria" Ia╚Öi.

Investi┼úia de 121 milioane lei, din care 88 milioane lei fonduri europene nerambursabile, este destinat─â cre╚Öterii eficien╚Ťei energetice a cl─âdirii în care func╚Ťioneaz─â Spitalul Clinic de Urgen╚Ť─â pentru Copii "Sf. Maria" Ia╚Öi. Reabilitarea ╚Öi modernizarea celui mai mare spital de pediatrie din Moldova, care deserve╚Öte ╚Öase jude╚Ťe, se impunea cu necesitate, deoarece cl─âdirea, construit─â în anul 1970, s-a degradat continuu ╚Öi nu a mai fost reabilitat─â pân─â în prezent.

Pe parcursul a aproape cinci ani urmeaz─â s─â se desf─â╚Öoare aici lucr─âri precum reabilitarea termic─â prin anveloparea cl─âdirii, reabilitarea sistemului de înc─âlzire ╚Öi de furnizare a apei calde de consum, instalarea unui sistem de panouri solare, ca form─â alternativ─â de producere a apei calde de consum, instalarea ╚Öi modernizarea sistemelor de climatizare ╚Öi ventilare mecanic─â, modernizarea a 5 ascensoare, realizarea unei instala╚Ťii de distribu╚Ťie a gazelor medicale, realizarea unei instala╚Ťii electrice de paratr─âsnet ╚Öi priz─â de p─âmânt, precum ╚Öi preg─âtirea personalului pentru exploatarea noilor echipamente.

De acest proiect vor putea beneficia cei peste 800 mii de copii din regiunea Nord-Est, precum ╚Öi cei peste 48 mii de pacien╚Ťi consulta╚Ťi ╚Öi trata╚Ťi anual în cadrul Spitalului Clinic de Urgen╚Ť─â „Sf Maria” Ia╚Öi, proveni╚Ťi din întreaga Regiune de Dezvoltare Nord-Est.

În mod indirect, de rezultatele implement─ârii proiectului vor beneficia, practic, to╚Ťi locuitorii jude╚Ťului Ia╚Öi (930 mii de persoane), locuitorii Regiunii Nord Est (peste 3 milioane persoane), sistemul public de s─ân─âtate al Regiunii de Dezvoltare Nord – Est, precum ╚Öi agen╚Ťii economici contracta╚Ťi pentru realizarea lucr─ârilor ╚Öi/sau livrarea echipamentelor în cadrul proiectului.

Informa╚Ťii suplimentare

Proiectul Reabilitarea ╚Öi modernizarea Spitalului Clinic de Urgen╚Ť─â pentru Copii „Sf. Maria” Ia╚Öi este finan╚Ťat în cadrul Programului Opera╚Ťional Regional 2014 – 2020, Axa prioritar─â - 3 - Sprijinirea tranzi╚Ťiei c─âtre o economie cu emisii sc─âzute de carbon, Prioritatea de investi╚Ťii - 3.1 - Sprijinirea eficien╚Ťei energetice, a gestion─ârii inteligente a energiei ╚Öi a utiliz─ârii energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în cl─âdirile publice ╚Öi în sectorul locuin╚Ťelor.