POIM - Galatenii vor beneficia de retele moderne de apa si canalizare, printr-un proiect european

Miercuri, 20 Decembrie 2017

"Jude╚Ťul Gala╚Ťi este unul dintre cele mai active în ceea ce prive╚Öte accesarea fondurilor europene. Sunt convins c─â acest lucru se datoreaz─â în mare m─âsur─â acestui model de organizare ╚Öi cooperare între Consiliul Jude╚Ťean, Primarie, Prefectur─â ╚Öi compania regional─â de ap─â, în beneficiul calit─â╚Ťii vie╚Ťii locuitorilor ╚Öi al protej─ârii mediului" - a declarat Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, cu prilejul semn─ârii contractului de finan╚Ťare pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de ap─â ╚Öi ap─â uzat─â în jude╚Ťul Gala╚Ťi.

Investi╚Ťia, solicitat─â de SC Ap─â Canal Gala╚Ťi S.A. ╚Öi propus─â spre finan╚Ťare prin Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare (POIM), necesit─â o finan╚Ťare de aproximativ 600 milioane lei (f─âr─â TVA), din care aproape 512 milioane reprezint─â bani europeni, ╚Öi presupune lucr─âri complexe de extindere ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťire a infrastructurii din sectorul de ap─â ╚Öi ap─â uzat─â.

Propunerile de investi╚Ťii se bazeaz─â pe Master Planul regional de gestionare a serviciilor de ap─â ╚Öi ap─â uzat─â ╚Öi sunt corelate cu alte investi╚Ťii ce se deruleaz─â în perioada 2014-2020 din alte surse de finan╚Ťare. Odat─â cu finalizarea lucr─ârilor, în anul 2023, gradul de conectare ╚Öi conformare va cre╚Öte la 97%, beneficiarii direc╚Ťi ai proiectului finan╚Ťat din POIM fiind cei peste 364 mii de locuitori ai jude╚Ťului Gala╚Ťi.

Informa╚Ťii suplimentare

„Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de ap─â ╚Öi ap─â uzat─â în jude╚Ťul Gala╚Ťi, în perioada 2014 -2020” este finan╚Ťat prin Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 3 POIM - Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condi╚Ťii de management eficient al resurselor, Obiectiv Specific 3.2 - Cre╚Öterea nivelului de colectare ╚Öi epurare a apelor uzate urbane, precum ╚Öi a gradului de asigurare a aliment─ârii cu ap─â potabil─â a popula╚Ťiei.

Investi╚Ťiile urm─âresc conformarea cu Directivele UE relevante prin cre╚Öterea ratei de conectare la sistemele centralizate (în acest sens sunt propuse investi╚Ťii de alimentare cu ap─â de la 85% pân─â la 100% în zona urban─â), cre╚Öterea ratei de conectare la sistemele centralizate de alimentare cu ap─â (de la 0% pân─â la 89% în zona rural─â, restul de 11% fiind conformat prin investi╚Ťii pe alte fonduri), cre╚Öterea ratei de colectare ╚Öi epurare a apei uzate (de la 96% pân─â la 100% în aglomer─ârile peste 10,000 PE) ╚Öi cre╚Öterea ratei de colectare ╚Öi epurare a apei uzate (de la 3% pân─â la 78% în aglomer─ârile între 2.000 ╚Öi 10.000 PE, restul de 22% fiind conformat prin investi╚Ťii pe alte fonduri).

Despre Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare 2014-2020

POIM 2014-2020 este cel mai mare program opera╚Ťional al României ╚Öi al doilea, ca m─ârime, din Uniunea European─â. Presupune investi╚Ťii majore în sectoarele transport, mediu ╚Öi energie. Este un program important ╚Öi din punct de vedere al valorii aloc─ârii nerambursabile, care dep─â╚Öe╚Öte 9,4 miliarde euro. De asemenea, reprezint─â ╚Öi un program strategic pentru ╚Ťara noastr─â, având în vedere c─â asigur─â finan╚Ťarea principalelor priorit─â╚Ťi de dezvoltare ale României, în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat ╚Öi cu obiectivele Strategiei Europa 2020.