POCU - Fonduri europene de peste jumatate de miliard de euro, pentru proiecte de integrare profesionala a somerilor si tinerilor NEETs

Luni, 13 Noiembrie 2017

Autoritatea de Management pentru Programul Opera╚Ťional Capital Uman (AM POCU), din cadrul MDRAPFE, a lansat cinci ghiduri de finan╚Ťare în valoare total─â de 551 mil. euro, pentru proiecte care vizeaz─â reducerea ╚Öomajului ╚Öi cre╚Öterea ocup─ârii, în special în rândul tinerilor.

”Este cel mai mare pachet de m─âsuri finan╚Ťat din fonduri europene destinat ╚Öomerilor, inclusiv tinerilor NEETs, ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťirii situa╚Ťiei de pe pia╚Ťa muncii din România. Sprijinim în acela╚Öi timp ╚Öi angajatorii ╚Öi pe cei care doresc s─â-╚Öi g─âseasc─â un loc de munc─â, oferind stimulente care sa-i pun─â în valoare pe tineri, o resurs─â valoroas─â a României”, a afirmat ministrul Marius Nica.

Cele cinci apeluri de proiecte, cu finan╚Ťare din Programul Opera╚Ťional Capital Uman (POCU), vizeaz─â inser╚Ťia în pia╚Ťa muncii pe de o parte a tinerilor NEETs (persoane între 16 ╚Öi 24 de ani care nu au loc de munc─â, nu urmeaz─â niciun program educa╚Ťional sau de formare), pe de alt─â parte a celorlalte categorii de ╚Öomeri ╚Öi persoane inactive.

Cererile de proiecte pentru sprijinirea tinerilor NEETs au o valoare total─â de 254 milioane euro, dup─â cum urmeaz─â:

• 94 mil. euro pentru sprijinirea inser╚Ťiei pe pia╚Ťa muncii a tinerilor NEETs ╚Öomeri, cu accent pe cei din mediul rural ╚Öi pe cei apar╚Ťinând minorit─â╚Ťii roma (”Viitor pentru tineri NEETs II”) din regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Bucure┼čti-Ilfov;

• 57 mil. euro pentru sprijinirea inser╚Ťiei pe pia╚Ťa muncii a tinerilor NEETs ╚Öomeri, cu accent pe cei din mediul rural ╚Öi pe cei apar╚Ťinând minorit─â╚Ťii roma (”Viitor pentru tineri NEETs I”) din regiunile Centru, Sud-Est ╚Öi Sud Muntenia;

• 103 mil. euro pentru ”Scheme na╚Ťionale - programe de ucenicie ╚Öi stagii I pentru tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est ┼či Sud Muntenia”.

Apelurile care vizează celelalte categorii de șomeri și persoane inactive au o valoare totală de 297 milioane euro, din care:

• 206 mil. euro pentru ”Scheme na╚Ťionale - programe de ucenicie ╚Öi stagii pentru ╚Öomeri ╚Öi persoane inactive, persoane de etnie rom─â, persoane din mediul rural”.

• 91 mil. euro pentru ”Subven┼úionarea locurilor de munc─â ╚Öi acordarea de prime de mobilitate pentru ╚Öomeri ╚Öi persoane inactive, persoane de etnie rom─â, persoane din mediul rural” (prima de încadrare, prima de instalare, prima de relocare, prima de activare).

Pot depune cereri de finan╚Ťare în cadrul apelurilor Viitor pentru tineri NEETs I ╚Öi II, începând cu 15 nov. 2017 ╚Öi pân─â în 17 ian. 2018, furnizori autoriza╚Ťi de formare profesional─â a adul╚Ťilor, furnizori acredita╚Ťi de servicii specializate pentru stimularea ocup─ârii, centre autorizate de evaluare ╚Öi certificare a competen╚Ťelor profesionale ob╚Ťinute pe alte c─âi decât cele formale, organizatii sindicale, ONG-uri, întreprinderi sociale de inser╚Ťie, organiza╚Ťii de tineret, legal constituite, angajatori, camere de comer╚Ť ╚Öi industrie.

Pentru celelalte apeluri de proiecte, organiza╚Ťia care poate depune cereri de finan╚Ťare este Agen╚Ťia National─â pentru Ocuparea For╚Ťei de Munc─â (ANOFM), începând cu 10 nov. ╚Öi pân─â în 28 dec. 2017 pentru ”Scheme na╚Ťionale - programe de ucenicie ╚Öi stagii I pentru tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est ┼či Sud Muntenia” respectiv pân─â în 30 iulie 2018 în cazul apelurilor ”Scheme na╚Ťionale - programe de ucenicie ╚Öi stagii pentru ╚Öomeri ╚Öi persoane inactive, persoane de etnie rom─â, persoane din mediul rural” ╚Öi ”Subven┼úionarea locurilor de munc─â ╚Öi acordarea de prime de mobilitate pentru ╚Öomeri ╚Öi persoane inactive, persoane de etnie rom─â, persoane din mediul rural”.

Despre Programul Opera╚Ťional Capital Uman 2014-2020

Programul Opera╚Ťional Capital Uman 2014-2020 are o alocare total─â de 4,326 de miliarde de euro. Programul stabile╚Öte priorit─â╚Ťile de investi╚Ťii, obiectivele specifice ╚Öi ac╚Ťiunile asumate de c─âtre România în domeniul resurselor umane, continuând, astfel, investi╚Ťiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007ÔÇÉ2013 ╚Öi contribuind la reducerea disparit─â╚Ťilor de dezvoltare economic─â ╚Öi social─â dintre România ╚Öi Statele Membre ale UE.