POAD - Rechizite scolare din fonduri europene pentru elevii fara posibilitati materiale

Joi, 24 August 2017

Autoritatea de Management pentru Programul Opera┼úional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (AM POAD), din cadrul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene, lanseaz─â Ghidul Solicitantului „Acordarea de materiale ╚Öcolare pentru anul ╚Öcolar 2017/2018” POAD, pentru un proiect în valoare de 6,75 milioane Euro prin care vor fi oferite rechizite ╚Öcolare unui num─âr de aproximativ 365.000 de copii defavoriza╚Ťi din înv─â╚Ť─âmântul de stat pre╚Öcolar, primar ╚Öi gimnazial, pentru anul ╚Öcolar 2017/2018. POAD vine astfel în completarea Programului Na╚Ťional de Rechizite ╚ścolare, finan╚Ťat de la bugetul de stat ╚Öi derulat în fiecare an de Ministerul Educa╚Ťiei Na╚Ťionale, program prin care copiii defavoriza╚Ťi primesc rechizite la începutul fiec─ârui an ╚Öcolar.

Acordarea de rechizite: măsură pentru combaterea abandonului școlar

Proiectul vizeaz─â cre╚Öterea particip─ârii la cursuri a elevilor f─âr─â posibilit─â╚Ťi materiale ╚Öi prevenirea abandonului ╚Öcolar ╚Öi a p─âr─âsirii timpurii a ╚Öcolii în rândul celor mai defavoriza╚Ťi copii din înv─â╚Ť─âmântul de stat pre╚Öcolar, primar ┼či gimnazial.

365.000 de elevi vor beneficia de rechizite școlare prin POAD

De pachetul de rechizite (inclusiv ghiozdane) vor beneficia aproximativ 365.000 de pre╚Öcolari ╚Öi ╚Öcolari care sunt în între╚Ťinerea familiilor al c─âror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiec─ârui an, este de maximum 50% din salariul de baz─â minim brut pe tar─â.

Ministerul Educa╚Ťiei Na╚Ťionale implementeaz─â proiectul

Solicitantul eligibil al apelului de tip non-competitiv este Ministerul Educa╚Ťiei Na╚Ťionale. Institu╚Ťia va implementa proiectul la nivel na╚Ťional, în parteneriat cu inspectoratele ╚Öcolare din întreaga ╚Ťar─â. Cu fondurile din POAD, inspectoratele ╚Öcolare vor achizi╚Ťiona rechizite ╚Öcolare pentru copiii defavoriza╚Ťi din înv─â╚Ť─âmântul primar ╚Öi gimnazial, precum ╚Öi materiale pentru copiii pre╚Öcolari, care vor fi folosite la activit─â╚Ťile din gr─âdini╚Ťe.

Informa╚Ťii suplimentare despre proiectul „Acordarea de materiale ╚Öcolare pentru anul ╚Öcolar 2017/2018” POAD

• M─âsura beneficiaz─â de o alocare total─â de 27 milioane euro pentru întreaga perioad─â de programare, bani care pot fi folosi╚Ťi pân─â în 2023. Din totalul aloc─ârii, 85% reprezint─â sprijinul Uniunii Europene prin Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), iar 15% reprezint─â contribu┼úia na┼úional─â.

• Apelul de proiecte aferent acestui ghid va fi deschis în sistemul informatic MySMIS începând din 25 august 2017.

• Tipul de deprivare vizat de proiect este: precaritate material─â de baz─â, respectiv lipsa materialelor ╚Öcolare pentru copii (P2.1).

• Ghidul solicitantului a fost aprobat prin Ordinul de ministru nr. 5732/22.08.2017.

Despre Programul Opera╚Ťional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 (POAD)

POAD are o alocare total─â de peste 518 mil. euro ╚Öi are în vedere reducerea s─âr─âciei extreme prin distribuirea de alimente de baz─â (sub form─â de pachete alimentare ╚Öi mâncare preparat─â), de materialele ╚Öcolare pentru copii, trusouri pentru nou-n─âscu╚Ťi, articole de îmbr─âc─âminte ╚Öi înc─âl╚Ť─âminte ╚Öi produse de igien─â c─âtre persoanele cele mai defavorizate.