POAD - A fost aprobat Ghidul Solicitantului - Acordarea de ajutoare alimentare si produse de igiena pentru persoanele defavorizate

Miercuri, 11 Octombrie 2017

Autoritatea de Management pentru Programul Opera┼úional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (AM POAD), din cadrul MDRAPFE, anun╚Ť─â aprobarea prin Ordinul de ministru nr. 6362/09.10.2017 a Ghidului Solicitantului POAD „Acordarea de ajutoare alimentare ╚Öi produse de igien─â în cadrul POAD 2017/2018”, pentru dou─â proiecte în valoare de 59 milioane de euro prin care vor fi acordate alimente de baz─â ╚Öi produse de igien─â persoanelor defavorizate de pe întreg teritoriul ╚Ť─ârii.

Obiectivul vizat este cre╚Öterea calit─â╚Ťii vie╚Ťii prin intensificarea spijinului de care beneficiaz─â persoanele dezavantajate.

Solicitantul eligibil este Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene, prin unitatea specializat─â Serviciul Implementare POAD care va gestiona proiectul la nivel na╚Ťional, în parteneriat cu Institu╚Ťiile Prefectului ╚Öi unit─â╚Ťile administrativ teritoriale din toate jude╚Ťele ╚Ť─ârii.

Prin POAD se va finan╚Ťa achizi╚Ťionarea de alimente de baz─â (f─âin─â, ulei, orez, carne la conserv─â etc.) ╚Öi produse de igien─â (detergent, past─â de din╚Ťi, s─âpun etc.) atât de necesare persoanelor care tr─âiesc sub pragul s─âr─âciei ╚Öi care nu î╚Öi pot permite un standard de via╚Ť─â decent.

Pentru anul 2017/2018, măsura beneficiază de o alocare de 59 de milioane euro, din care 50 de milioane de euro pentru ajutoare alimentare și 9 milioane de euro pentru produse de igienă. Din totalul alocării, 85% reprezintă sprijinul Uniunii Europene prin Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), iar 15% reprezintă contribuţia naţională.

Programul Opera╚Ťional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 are o alocare total─â de peste 518 milioane de euro ╚Öi are în vedere reducerea s─âr─âciei extreme prin distribuirea de alimente de baz─â (sub form─â de pachete alimentare ╚Öi mâncare preparat─â), de materialele ╚Öcolare pentru copii, trusouri pentru nou-n─âscu╚Ťi, articole de îmbr─âc─âminte ╚Öi înc─âl╚Ť─âminte ╚Öi produse de igien─â c─âtre persoanele cele mai defavorizate.