PNDL, etapa a doua - 30 de miliarde de lei, credite de angajament in 2017

Joi, 9 Martie 2017

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, împreun─â cu Viorel ┼×tefan, ministrul finan┼úelor publice, s-au întâlnit ast─âzi, 9 martie, la Gala┼úi, cu primarii din jude┼ú, pentru a le prezenta stadiul ╚Öi perspectivele implement─ârii programului de guvernare ╚Öi al programelor gestionate de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE).

„Merg în vizit─â în fiecare jude┼ú ┼či am discu┼úii cu colegii dumneavoastr─â. ┼×tiu cu ce probleme v─â confrunta┼úi, ┼čtiu c─â ave┼úi multe proiecte ┼či tocmai de aceea v─â reamintesc c─â 17 martie este ultima zi în care se mai pot depune proiecte prin Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â (PNDL). To┼úi cei care doresc s─â aplice pentru proiecte în cadrul PNDL trebuie s─â completeze Anexa 3 ┼či s─â o depun─â în acest termen, iar, din aprilie, estim─âm c─â va începe semnarea contractelor de finan╚Ťare pentru proiectele eligibile, pe m─âsur─â ce solicit─ârile depuse trec de etapa de analiz─â”, a declarat doamna Shhaideh.

PNDL are alocate, în anul 2017, credite bugetare în valoare de 22,2 milioane de euro ╚Öi credite de angajament în valoare de 6,6 miliarde de euro (aproximativ 30 de miliarde de lei) pentru cea de-a doua etap─â, care vizeaz─â 9.500 de obiective de investi╚Ťii. Programul are o important─â component─â de modernizare a satului românesc, contribuind, al─âturi de programele finan╚Ťate din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii) din domeniile: s─ân─âtate, educa╚Ťie, ap─â – canalizare, energie termic─â ╚Öi electric─â, transport, salubrizare, cultur─â, culte, sport ╚Öi locuire.

„Ceea ce v─â rog din nou este s─â v─â concentra┼úi pe proiecte în infrastructura care asigur─â serviciile de baz─â (alimentare cu ap─â, canalizare, cre┼če, dispensare, drumuri, ┼čcoli), apoi pe baze sportive! De asemenea, prioritiza┼úi-v─â investi┼úiile: introduce┼úi întâi ap─â ┼či canalizare în comune, ┼či apoi ocupa┼úi-v─â de asfaltarea drumurilor!”, a subliniat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Pentru modernizarea satului românesc, în Programul de guvernare sunt prev─âzute m─âsuri care vizeaz─â:

• cre╚Öterea procentului de racordare la serviciile de ap─â de la 77% (în prezent) la 87% (pân─â în 2020);

• cre╚Öterea procentului de racordare la serviciile de canalizare de la 34% (în prezent) la 60% (pân─â în 2020);

• atingerea ╚Ťintei de 61% drumuri modernizate (pân─â în 2020), fa┼ú─â de circa 38% (cât avem în prezent) ╚Öi 100% ╚Öcoli cu autoriza╚Ťie de func╚Ťionare, pân─â în 2020;

• cre╚Öterea procentului de propriet─â╚Ťi cadastrate ╚Öi înregistrate de la 40% (în prezent) la 80% locuin╚Ťe ╚Öi 100% la terenuri agricole.

Vizita viceprim-ministrului în teritoriu va continua mâine, în jude╚Ťele Satu Mare ╚Öi Maramure┼č. Întâlnirea a fost organizat─â ca r─âspuns la invita╚Ťia autorit─â╚Ťilor publice locale, pentru o mai mare predictibilitate a m─âsurilor guvernamentale, pentru a intensifica dialogul ╚Öi colaborarea între nivelul central ╚Öi local din sistemul public.