PNDL - Peste 75 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii judetului Neamt

Joi, 9 Noiembrie 2017

I Galerie foto I

Viceprim-ministrul Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene, ┼či Marius Nica, ministrul delegat pentru fonduri europene, s-au aflat ast─âzi, 9 noiembrie, la Piatra Neam┼ú, pentru a semna 19 contracte de finan┼úare prin Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â (PNDL) ┼či un contract din fonduri europene, pentru modernizarea ┼či reabilitarea infrastructurii din jude┼úul Neam┼ú.

Proiectele semnate prin PNDL au o valoare total─â de 196.820.981,28 de lei ┼či vizeaz─â consolidarea ┼či modernizarea a 70 de kilometri de drumuri jude┼úene ┼či a opt poduri din localit─â┼úile Vîn─âtori Neam╚Ť, Secu, M─ân─âstirea Sih─âstria, R─âuce┼čti, Bicaz, P─âstr─âveni ┼či Grum─âze╚Öti. Pân─â în prezent, în jude┼úul Neam┼ú, au mai fost semnate alte 10 contracte de finan┼úare prin PNDL, în valoare total─â de 38.705.159,77 de lei, pentru modernizarea a 50 de kilometri de drumuri jude┼úene.

„PNDL are o important─â component─â de modernizare ┼či contribuie la dezvoltarea durabil─â a ┼ú─ârii, al─âturi de programele finan╚Ťate din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii) din domeniile: s─ân─âtate, educa╚Ťie, ap─â – canalizare, energie termic─â ╚Öi electric─â, transport, salubrizare, cultur─â, culte, sport ╚Öi locuire”, a men┼úionat viceprim-ministrul Paul St─ânescu.

Proiectul finan╚Ťat din fonduri europene, prin Programul Opera┼úional Regional (POR) 2014-2020, are o valoare total─â de aproximativ 32 de milioane de euro (din care 28,97 de milioane de euro reprezint─â fonduri nerambursabile) ┼či are ca scop reabilitarea ╚Öi modernizarea Axei rutiere strategice 3 între Piatra Neam╚Ť ╚Öi limita jude╚Ťului Bac─âu. Beneficiarul proiectului este parteneriatul dintre Judetul Neam╚Ť, Municipiul Piatra Neam╚Ť ╚Öi comunele Dumbrava Ro╚Öie, F─âurei, Horia, Trife╚Öti, S─âvine╚Öti, Icuse╚Öti, Dochia, Secuieni, Ion Creang─â ╚Öi M─ârgineni.

„Proiectul semnat ast─âzi va îmbun─ât─â╚Ťi via╚Ťa a peste 165 de mii de oameni, care vor avea acces la drumuri moderne ╚Öi sigure. În partea de nord-est a ╚Ť─ârii sunt mai multe proiecte de reabilitare rutier─â care au primit finan╚Ťare ┼či ne concentr─âm pe refacerea sau construirea infrastructurii, pentru a ajuta zona Moldovei s─â creasc─â economic, prin dezvoltarea turismului ╚Öi afacerilor, care au nevoie de aceast─â infrastructur─â. Multumesc autorit─â╚Ťilor locale pentru implicare ╚Öi promitem c─â le vom fi al─âturi în continuare”, a afirmat ministrul Marius Nica.

Dup─â finalizarea lucr─ârilor de investi╚Ťii, care se vor desf─â╚Öura pe parcursul a 68 de luni, vor fi reconstrui┼úi ╚Öi moderniza┼úi peste 60 km de drumuri jude╚Ťene care asigur─â accesul la coridoarele TEN-T. Proiectul vizeaz─â îmbun─ât─â╚Ťirea situa╚Ťiei actuale a infrastructurii din spa╚Ťiul rural, asigurarea siguran╚Ťei ╚Öi fluen╚Ťei traficului existent ╚Öi prognozat, în conformitate cu prevederile legale ╚Öi cu reglement─ârile tehnice specifice în vigoare.

Despre Programul Naţional de Dezvoltare Locală

PNDL este un program de finan╚Ťare multianual, ce are ca obiectiv general echiparea unit─â┼úilor administrativ-teritoriale cu toate dot─ârile tehnico-edilitare, de infrastructur─â educa┼úional─â, de s─ân─âtate ┼či de mediu, sportiv─â, social-cultural─â ┼či turistic─â, administrativ─â ┼či de acces la c─âile de comunica┼úie în vederea asigur─ârii unui climat investi╚Ťional atractiv pentru localit─â╚Ťile României.

Pot beneficia de finan╚Ťare, în cadrul PNDL, unit─â┼úile administrativ-teritoriale reprezentate de autorit─â┼úile administra┼úiei publice locale, respectiv comunele, municipiile ┼či ora┼čele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, jude┼úele, precum ┼či unit─â┼úile administrativ-teritoriale membre ale asocia┼úiilor de dezvoltare intercomunitar─â, constituite în condi┼úiile legii, pentru investi┼úiile realizate prin asocia┼úiile de dezvoltare intercomunitar─â.

Despre Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020

Programul Opera╚Ťional Regional (POR) 2014 - 2020 are ca obiectiv general cre┼čterea competitivit─â┼úii economice ┼či îmbun─ât─â┼úirea condi┼úiilor de via┼ú─â ale comunit─â┼úilor locale ┼či regionale, prin sprijinirea dezvolt─ârii mediului de afaceri, infrastructurii ┼či serviciilor, pentru dezvoltarea durabil─â a regiunilor, astfel încât acestea s─â-┼či poat─â gestiona în mod eficient resursele ┼či s─â-┼či valorifice poten┼úialul de inovare ┼či de asimilare a progresului tehnologic.

Aceste obiective sunt traduse în 11 axe prioritare, plus o ax─â de asisten┼ú─â tehnic─â, care au în total o alocare estimat─â de 8,13 miliarde de euro, din care 6,6 miliarde de euro reprezint─â sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â (FEDR), iar 1,53 miliarde de euro – contribu┼úie na┼úional─â.