Peste 700 milioane lei fonduri nerambursabile pentru infrastructura de apa si canalizare in zona Turda - Campia Turzii

Luni, 18 Decembrie 2017

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a semnat ast─âzi, 18 decembrie, în prezen╚Ťa Prim-ministrului României – Mihai Tudose ╚Öi a Comisarului pentru Politic─â Regional─â – Corina Cre╚Ťu, contractul de finan╚Ťare aferent proiectului regional pentru dezvoltarea infrastructurii de ap─â ╚Öi ap─â uzat─â din regiunea Turda - Câmpia Turzii.

"Am semnat cel mai important contract de finan╚Ťare din fonduri europene din zona Turda-Câmpia Turzii, cu sentimentul c─â mai facem un pas mare spre o Românie în care condi╚Ťiile de via╚Ť─â ale cet─â╚Ťenilor se aliniaz─â standardelor din ╚Ť─ârile occidentale", a declarat cu acest prilej ministrul Nica.

Investi╚Ťia, solicitat─â de SC Compania de Ap─â Arie╚Ö S.A. ╚Öi propus─â spre finan╚Ťare prin Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare (POIM), are o valoare eligibil─â de peste 700 milioane lei (din care aproape 600 milioane lei fonduri europene) ╚Öi presupune lucr─âri de extindere ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťire a infrastructurii din sectorul de ap─â ╚Öi ap─â uzat─â în beneficiul mediului ╚Öi al oamenilor din regiune.

Astfel, dup─â investi╚Ťiile din POIM, gradul de conectare ╚Öi conformare va cre╚Öte la 100% pentru cele 103.000 de locuitori din aria proiectului, care cuprinde localit─â╚Ťile Turda, Câmpia Turzii, Aiton, C─âl─âra╚Öi, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petre╚Ötii de Jos, Plosco╚Ö, S─ândule╚Öti, Tureni, Tritenii de Jos ╚Öi Vii╚Öoara.

Propunerile de investi╚Ťii fac parte din Master Planul regional de gestionare a serviciilor de ap─â ╚Öi ap─â uzat─â ╚Öi sunt corelate cu alte investi╚Ťii dezvoltate în perioada 2014-2020 cu ajutorul altor surse de finan╚Ťare. Rezultatele a╚Öteptate se refer─â la pe de o parte la cre╚Öterea ratei de conectare la sistemele centralizate de alimentare cu ap─â de la 84% pân─â la 100%, iar pe de alta parte la cre╚Öterea ratei de colectare ╚Öi epurare a apei uzate de la 66% pân─â la 95% în aria de operare ╚Öi pân─â la 100% în aglomer─ârile de peste 2000 locuitori.

Implementarea proiectului, inclusiv notificarea defectelor, se va finaliza în 2023, an în care toate sistemele de alimentare cu ap─â ╚Öi aglomer─ârile incluse în proiect vor fi conforme cu cerin╚Ťele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman ╚Öi epurarea apelor uzate.

Informa╚Ťii suplimentare despre proiect:

“Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de ap─â ╚Öi ap─â uzat─â din regiunea Turda - Câmpia Turzii, în perioada 2014-2020” are ca principale componente investi╚Ťii în alimentarea cu ap─â (131,3 km aduc╚Ťiune nou─â ╚Öi 30,3 km reabilitat─â, 2 surse subterane reabilitate, 13 pu╚Ťuri reabilitate, 4 sta╚Ťii de tratare noi, 2 sta╚Ťii de clorinare noi, 161,6 km re╚Ťele noi de distribu╚Ťie ap─â potabil─â ╚Öi 75,4 km reabilitate, 5 rezervoare de înmagazinare noi ╚Öi 3 reabilitate, 31 sta╚Ťii noi de pompare ╚Öi una reabilitat─â) ╚Öi investi╚Ťii în colectarea ╚Öi tratarea apei uzate (3 sta╚Ťii de epurare extinse, din care una extins─â printr-o sta╚Ťie de compostare n─âmol, 76 sta╚Ťii de pompare ap─â uzat─â noi ╚Öi 3 reabilitate, 26 km conduct─â colectoare nou─â, 22,12 km conducte de refulare noi, 153,6 km re╚Ťea de canalizare nou─â ╚Öi 48 km reabilitat─â).

Despre Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare 2014-2020

POIM 2014-2020 este cel mai mare program opera╚Ťional al României ╚Öi al doilea, ca m─ârime, din Uniunea European─â. Presupune investi╚Ťii majore în sectoarele transport, mediu ╚Öi energie. Este un program important ╚Öi din punct de vedere al valorii aloc─ârii nerambursabile, care dep─â╚Öe╚Öte 9,4 miliarde euro. De asemenea, reprezint─â ╚Öi un program strategic pentru ╚Ťara noastr─â, având în vedere c─â asigur─â finan╚Ťarea principalelor priorit─â╚Ťi de dezvoltare ale României, în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat ╚Öi cu obiectivele Strategiei Europa 2020.