Peste 5 milioane euro pentru un proiect privind managementul deseurilor in judetul Vaslui

Miercuri, 2 August 2017

Doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, a semnat un contract de finan╚Ťare în valoare total─â de aproximativ 5,8 milioane euro pentru faza a doua a proiectului prin care se realizeaz─â Sistemul Integrat de Management al De╚Öeurilor (SIMD) solide în jude╚Ťul Vaslui.

Proiectul, al c─ârui beneficiar este Consiliul Jude╚Ťean Vaslui, este finan╚Ťat prin Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare 2014-2020 ╚Öi continu─â lucr─ârile începute prin POS Mediu 2007 – 2013.

Obiectivul acestuia este dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a de╚Öeurilor, cu reducerea impactului asupra mediului, în jude╚Ťul Vaslui, prin îmbun─ât─â╚Ťirea serviciilor de gestionare. Proiectul vizeaz─â, de asemenea, reducerea cantit─â╚Ťii de╚Öeurilor neconforme, în acord cu practicile ╚Öi politicile Uniunii Europene.

Concret, se vor construi platforme de colectare selectiv─â a de╚Öeurilor, 4 sta╚Ťii de transfer în Vaslui, Bârlad, Hu╚Öi ╚Öi Negre╚Öti ╚Öi se vor închide depozitele neconforme existente în localit─â╚Ťile men╚Ťionate, investi╚Ťiile contribuind la reducerea riscului degrad─ârii mediului ╚Öi la reducerea utiliz─ârii nesustenabile a resurselor.

M─âsurile implementate prin acest proiect vor conduce la:

- introducerea unor sisteme de tratare a de╚Öeurilor, în acord cu cerin╚Ťele legisla╚Ťiei na╚Ťionale ╚Öi europene ╚Öi reducerea cantit─â╚Ťii de de╚Öeuri depozitate;

- asigurarea unei rate de colectare a de╚Öeurilor de 100% în zonele urbane ╚Öi de 95% în zonele rurale;

- promovarea colect─ârii selective a de╚Öeurilor reciclabile ╚Öi biodegradabile în conformitate cu cerin╚Ťele na╚Ťionale ╚Öi ale UE;

- protejarea s─ân─ât─â╚Ťii popula╚Ťiei ╚Öi a mediului, prin îmbun─ât─â╚Ťirea serviciului de gestionare a de╚Öeurilor;

- conformarea cu cerin╚Ťele Directivei de depozitare a de╚Öeurilor cu privire la de╚Öeurile biodegradabile.

"Toate activit─â╚Ťile finan╚Ťate prin proiect conduc la valorificarea ╚Öi reciclarea de╚Öeurilor ╚Öi la protejarea rezervelor naturale. Promov─âm astfel utilizarea resurselor în mod responsabil fa╚Ť─â de genera╚Ťiile urm─âtoare, f─âr─â a le epuiza ╚Öi f─âr─â a distruge mediul", a afirmat ministrul Rovana Plumb.

Despre POIM:

Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare (POIM) este cel mai mare program opera╚Ťional al României ╚Öi al doilea, ca m─ârime, din Uniunea European─â. POIM 2014-2020 este un program important prin valoarea aloc─ârii nerambursabile (de peste 9,4 miliarde euro) ╚Öi, mai mult, un program strategic pentru ╚Ťara noastr─â, având în vedere faptul c─â asigur─â finan╚Ťarea principalelor priorit─â╚Ťi de dezvoltare ale României, în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat ╚Öi cu obiectivele Strategiei Europa 2020.