Peste 300 de milioane lei finantare pentru refacerea a trei drumuri judetene din judetul Bihor

Joi, 7 Decembrie 2017

I Galerie foto I

Viceprim-ministrul Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene, ╚Öi Marius Nica, ministru delegat pentru fonduri europene, au semnat joi, 7 decembrie, la Oradea, 3 contracte de finan┼úare pentru modernizarea drumurilor jude╚Ťene din Bihor.

Viceprim-ministrul Paul St─ânescu a semnat cele dou─â contracte care prev─âd finan╚Ťarea prin Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â (PNDL) a unor drumuri jude╚Ťene în lungime total─â de 54 de km.

„În ultima perioad─â am întreprins mai multe vizite în teritoriu, unde am semnat contracte de finan╚Ťare, ╚Öi acest lucru ne arat─â c─â încep s─â se demareze proiecte importante pentru comunit─â╚Ťile locale: infrastructur─â rutier─â, ╚Öcoli, gr─âdini╚Ťe, dispensare etc. Am semnat ast─âzi, împreun─â cu edilii zonei, contracte de finan╚Ťare cu o valoare de peste 170 de milioane de lei alocate de la bugetul de stat, prin Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â, pentru infrastructura rutier─â a jude╚Ťului Bihor. Proiectele finan╚Ťate contribuie la reducerea timpului de deplasare, asigur─â o mai mare securitate în transport ╚Öi accesul mai facil ┼či mai rapid c─âtre furnizorii de servicii de s─ân─âtate, sociale ┼či educative”, a declarat viceprim-ministrul Paul St─ânescu.

În jude╚Ťul Bihor sunt incluse în Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â – etapa II, 172 de obiective de investi╚Ťii, cu o alocare total─â de 750 de milioane de lei.

Alte 868,139 de milioane de lei sunt alocate jude╚Ťului Bihor prin PNDL – etapa I, pentru un num─âr de 177 de proiecte, dintre care 19 obiective sunt finalizate inclusiv sub aspect financiar (decont─âri realizate integral).

Marius Nica, ministru delegat pentru fonduri europene, a semnat contractul de finan╚Ťare prin Programul Opera╚Ťional Regional (POR) 2014-2020, pentru reabilitarea drumurilor jude╚Ťene Beiu╚Ö - Stâna de Vale ╚Öi Reme╚Ťi – Stâna de Vale, pe o lungime total─â de 43 km.

Proiectul are o valoare total─â de 134,28 milioane lei, din care 113,6 milioane lei reprezint─â alocarea eligibil─â nerambursabil─â.

Beneficiarii direc╚Ťi ai acestui proiect vor fi cei aproximativ 620 mii de locuitori ai jude╚Ťului Bihor, prin dezvoltarea infrastructurii de transport rutier ╚Öi cre╚Öterea gradului de accesibilitate ╚Öi mobilitate a persoanelor ╚Öi a m─ârfurilor, dar ╚Öi agen╚Ťii economici locali participan╚Ťi la traficul ce se va desf─â╚Öura pe traseul modernizat. De asemenea, se estimeaz─â c─â, urmare a dezvolt─ârii infrastructurii de transport, vor fi atra╚Öi în zon─â noi investitori, iar num─ârul turi╚Ötilor care viziteaz─â sau tranziteaz─â zona va cunoa╚Öte o cre╚Ötere semnificativ─â, datorit─â mai bunei conexiuni la drumurile na╚Ťionale.

Proiectul „Traseul regional Transilvania Nord; Drumul Apuseni: reabilitarea ╚Öi modernizarea DJ 764 A; DJ 108 J, Lungime total─â - 43,375 km, jude╚Ťul Bihor” este finan╚Ťat prin POR 2014-2020, Axa prioritar─â 6 – Îmbun─ât─â╚Ťirea infrastructurii rutiere de importan╚Ť─â regional─â, Prioritate de investi╚Ťii 6.1 – Stimularea mobilit─â╚Ťii regionale prin conectarea nodurilor secundare ╚Öi ter╚Ťiare la infrastructura TEN-T.

* * *

Despre PNDL

PNDL este un program de finan╚Ťare multianual, gestionat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene. PNDL are ca obiectiv general echiparea unit─â┼úilor administrativ-teritoriale cu toate dot─ârile tehnico-edilitare, de infrastructur─â educa┼úional─â, de s─ân─âtate ┼či de mediu, sportiv─â, social-cultural─â ┼či turistic─â, administrativ─â ┼či de acces la c─âile de comunica┼úie în vederea asigur─ârii unui climat investi╚Ťional atractiv pentru localit─â╚Ťile României. Pot beneficia de finan╚Ťare, în cadrul Programului, unit─â┼úile administrativ-teritoriale reprezentate de autorit─â┼úile administra┼úiei publice locale, respectiv comunele, municipiile ┼či ora┼čele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, jude┼úele, precum ┼či unit─â┼úile administrativ-teritoriale membre ale asocia┼úiilor de dezvoltare intercomunitar─â, constituite în condi┼úiile legii, pentru investi┼úiile realizate prin asocia┼úiile de dezvoltare intercomunitar─â.

Despre Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020

Programul Opera╚Ťional Regional (POR) 2014 - 2020 are ca obiectiv general cre┼čterea competitivit─â┼úii economice ┼či îmbun─ât─â┼úirea condi┼úiilor de via┼ú─â ale comunit─â┼úilor locale ┼či regionale, prin sprijinirea dezvolt─ârii mediului de afaceri, infrastructurii ┼či serviciilor, pentru dezvoltarea durabil─â a regiunilor, astfel încât acestea s─â î┼či poat─â gestiona în mod eficient resursele ┼či s─â î┼či valorifice poten┼úialul de inovare ┼či de asimilare a progresului tehnologic.