Peste 28 de milioane de lei pentru modernizarea centrului de radioterapie din Bacau

Vineri, 19 Mai 2017

Ast─âzi, la Bac─âu, a fost inaugurat cel mai modern centru de radioterapie din nord-estul României. Obiectivul a fost realizat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE), prin Compania Na╚Ťional─â de Investi╚Ťii (CNI), valoarea contractului fiind de 28.576.358,33 de lei (cu TVA inclus), iar lucr─ârile au vizat modernizarea compartimentului de cobaltoterapie prin consolidarea, extinderea, modernizarea ┼či dotarea actualului spa┼úiu.

Concret, a fost înlocuit aparatul de cobaltoterapie cu unul modern ┼či performant, lucru care a presupus ╚Öi lucr─âri de interven╚Ťie asupra bunc─ârului care ad─âposte╚Öte respectivul aparat. De asemenea, s-au realizat lucr─âri de recompartimentare, înlocuirea tâmpl─âriei interioare ╚Öi a celei exterioare, termoizolarea cl─âdirii, amenajarea grupurilor sanitare, montarea unui ascensor cu ac╚Ťionare hidraulic─â, iar sec╚Ťia a fost prev─âzut─â cu 25 de paturi, folosite în sistem ambulatoriu, dar care, la nevoie, pot fi folosite ╚Öi pentru internare.

Obiectivul a ob╚Ťinut autoriza╚Ťia de func╚Ťionare (autoriza╚Ťie de╚Ťinere, comisionare ╚Öi autoriza╚Ťie final─â de func╚Ťionare) din partea Comisiei Na┼úionale pentru Controlul Activit─â┼úii Nucleare, astfel încât, în prezent, Sec╚Ťia de Radioterapie este pe deplin func╚Ťional─â.

Astfel, se creeaz─â condi╚Ťiile unui act medical de performan┼ú─â ╚Öi condi╚Ťii europene de tratament în domeniul radioterapiei, nu numai pentru locuitorii municipiului Bac─âu, ci pentru întreaga regiune de nord-est a ┼ú─ârii.

Totodat─â, finalizarea ╚Öi inaugurarea acestui centru contribuie la crearea de locuri de munc─â pentru pesrsonalul medical, care, în acest fel, este stimulat s─â r─âmân─â în ╚Ťar─â, beneficiind de condi╚Ťii moderne de lucru.

Asemenea investi╚Ťii în domeniul medical reprezint─â una dintre direc╚Ťiile prioritare pe care le are MDRAPFE, prin CNI. În acest sens, la momentul actual, se afl─â în diverse stadii de implementare obiective precum Spitalul Or─â╚Öenesc Lipova (jud. Arad), Corpul de pediatrie al Spitalului Or─â╚Öenesc din Vi╚Öeu de Sus (jud. Maramure╚Ö) sau Spitalul municipal de boli cronice ┼či îngrijiri paleative din mun. Boto╚Öani (jud. Boto╚Öani).

Foto: zdbc.ro