Participarea viceprim-ministrului Sevil Shhaideh la Festivalul Saptamana Haferland

Luni, 14 August 2017

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a participat duminic─â, 13 august, la Cri╚Ť, la Festivalul S─âpt─âmâna Haferland, al─âturi de pre┼čedintele Klaus Iohannis, Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la Bucure┼čti, Emil Hurezeanu – Ambasadorul României la Berlin, Barbara Stamm, pre┼čedintele Parlamentului landului Bavaria, Herta Daniel, pre┼čedintele Asocia┼úiei Sa┼čilor Transilv─âneni din Germania.

Viceprim-ministrul Shhaideh ┼či-a ar─âtat aprecierea pentru contribu╚Ťia festivalului la promovarea regiunii ┼či a vorbit despre sprijinul acordat la nivel guvernamental pentru proiectele de dezvoltare local─â: "Sunt deosebit de onorat─â s─â fiu ast─âzi al─âturi de dumneavoastr─â, la un eveniment aparte (...). Demersul dumneavoastr─â de a organiza acest festival are menirea de a ne duce cu gândul la momente din copil─ârie, de a ne apropia de familie ┼či prieteni, de a ne cunoa┼čte, de a ne revedea, de a reveni la tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri, îndr─âznesc s─â spun c─â este un festival despre oameni ╚Öi pentru oameni, un festival al sufletului. V─â asigur c─â ve╚Ťi g─âsi mereu în ministerul pe care îl reprezint ╚Öi în mine un partener solid, deschis la discu╚Ťii ╚Öi implicat în comunitate."

Conform organizatorilor, “S─âpt─âmâna Haferland” este un festival care î╚Öi propune s─â atrag─â deopotriv─â sa╚Öii întor╚Öi acas─â ╚Öi turi╚Ötii care vor s─â descopere o zon─â de poveste, acesta fiind cel mai mare eveniment dedicat promov─ârii culturii s─âse╚Öti din Transilvania.

Cea de-a cincea edi╚Ťie a S─âpt─âmânii Haferland are loc în perioada 9 – 14 august 2017 ╚Öi va include localit─â╚Ťile Rupea, Viscri, Saschiz, Roade╚Ö, Cri╚Ť, Bune╚Öti, Homorod, Archita, Cloa╚Öterf ╚Öi Me╚Öendorf.

***

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ┼či Fondurilor Europene finan╚Ťeaz─â o serie de proiecte de reabilitare a infrastructurii locale în zon─â, prin Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â (PNDL), Programul Opera╚Ťional Regional ┼či prin Compania Na╚Ťional─â de Investi╚Ťii. Un num─âr de 13 proiecte beneficiaz─â de aloc─âri în valoare total─â de 48,06 milioane lei, prin PNDL I ┼či PNDL II. Localit─â╚Ťile beneficiare sunt Bune┼čti, Rupea, Cri╚Ť, Homorod (jud. Bra┼čov), Saschiz ┼či Vân─âtori (jud. Mure┼č).

De asemenea, 4 obiective de investi╚Ťii au fost finan╚Ťate în jude╚Ťul Bra┼čov la Bune┼čti, Cinc┼čor, Cri╚Ť ┼či Mesendorf, prin Programul Opera╚Ťional Regional 2007-2013, parte a unui proiect mai amplu de reabilitarea a 18 biserici din 4 jude╚Ťe. Proiectul "Tezaure Fortificate Redescoperite- Dezvoltarea durabil─â a regiunii Centru prin punerea în valoare a poten╚Ťialului turistic al re╚Ťelei de biserici fortificate s─âse╚Öti din Transilvania" a avut o valoare total─â de 16,9 milioane lei, din care 14,4 milioane a constituit finan╚Ťare nerambursabil─â. Proiectul a fost implementat de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice CA din România.